بیشترین زمان تابش نور خورشید در فصول گرم سال، بین ساعات 10 صبح تا 16 بعد از ظهر است که توصیه میشود افراد در این زمانها تا حد امکان در مکانهای مسقف بمانند و در صورت رفتن به محیط بیرون، حتما از عینک آفتابی استفاده کنند.
استفاده از عینک آفتابی به عنوان یک وسیله ضروری برای حفظ سلامت چشمها مطرح می باشد.
استفاده از عینک آفتابی مناسب و استاندارد در شرایطی که نور آفتاب شدید است، باعث بهتر شدن دید و پیشگیری از صدمه به عدسی و شبکیه چشم میشود.
زدن عینک آفتابی غیراستاندارد به چشم بسیار مضرتر از نزدن آن است، چراکه عینک آفتابی باعث میشود مردمک های چشم ها باز شود و اگر نتواند اشعه ماورای بنفش نور خورشید را جذب کند، تمام اشعههای مضر به داخل چشم نفوذ میکنند.
لذا استفاده از عینک های آفتابی تقلبی نه تنها مفید نیست، بلکه سبب بسیاری از عوارض چشمی میشود که از آن جمله میتوان به کاهش بینایی، بروز آب مروارید و بیماری شبکیه اشاره کرد.
دکتر جلیل امیدیان، چشم پزشک در این باره می گوید: «خوشبختانه لایه ازن، بخش اعظمی از اشعه ماورای بنفش مضر نور خورشید را جذب کرده و مانع رسیدن آن به زمین میشود، اما با این وجود باز هم بخشی از این اشعه به زمین میرسد که تابیدن آن به چشم میتواند خطراتی را برای سلامت چشم به همراه داشته باشد.
عینک آفتابی تنها منحصر به فصول گرم سال نیست، بلکه استفاده از این عینکها در تمام فصول توصیه میشود، اما در فصول گرم با توجه به افزایش شدت تابش نورخورشید استفاده از این عینکها اهمیت بیشتری پیدا میکند.
بیشترین زمان تابش نورخورشید در فصول گرم سال بین ساعات 10 صبح تا 16 بعد از ظهر است که توصیه میشود افراد در این زمانها تا حد امکان در مکانهای مسقف بمانند و در صورت رفتن به محیط بیرون، حتما از عینک آفتابی استفاده کنند.
بیشترین عارضه نورخورشید در بلندمدت، روی شبکیه چشم است که افت بینایی و سایر مشکلات چشمی را به دنبال دارد.
بهترین عینک آفتابی، عینکی است که جاذب حداقل 90 تا 95 درصد اشعه ماورای بنفش باشد.
تعیین این میزان درصد جذب اشعه، توسط دستگاههای مخصوصی در مراکز معتبر عینک فروشی تشخیص داده میشود.
روش دیگری نیز وجود دارد که افراد بدون استفاده از دستگاه، میزان استاندارد بودن عینک آفتابی را متوجه شوند.
عینکهای فتوکرومیک در برابر نور آفتاب تیره رنگ میشوند. میتوان از این عینکها در تشخیص مناسب بودن عینک آفتابی در جذب اشعه نورخورشید استفاده کرد، به طوری که عینک آفتابی را روی یک عینک فتوکرومیک قرار داده و آن را مقابل نور خورشید میگیریم.
چنانچه عینک فتوکرومیک تغییر رنگ ندهد، عینک آفتابی جاذب خوب اشعه است و در صورت تیره شدن رنگ عینک فتوکرومیک، عینک آفتابی، استاندارد لازم را برای جذب اشعه ماورای بنفش ندارد.
توصیه میشود افراد تا حد امکان از عینکهای استاندارد استفاده کنند.
قاب عینک آفتابی باید بزرگ بوده و تمام کره چشم را بپوشاند. دستههای عینک نیز باید پهن باشند تا از ورود اشعه به چشم جلوگیری کنند.
نوع رنگ عینک آفتابی نیز بسته به نوع کاربرد آن تعیین میشود. عینک آفتابی معمولی با عینک آفتابی کوهنوردی قطعا متفاوت است، اما در حالت کلی بهترین رنگ عینکهای آفتابی خاکستری (دودی) و پس از آن قهوهای است.
عینکهای خاکستری تغییر رنگی در اشیاء ایجاد نمیکنند و موجب میشوند افراد بتوانند بهتر با این نوع رنگ عینک، فعالیتهای روزمره خود را انجام دهند.»
توصیه های لازم برای خرید عینک آفتابی
- افرادی که در حال اسکی کردن، حمام آفتاب گرفتن و کوهنوردی هستند، باید حتما از عینک آفتابی استفاده کنند.
- برای افرادی که میخواهند به مدت طولانی رانندگی کنند، توصیه میشود از عینک های قهوه ای استفاده کنند، چرا که این عینک ها نور آبی آسمان را کاهش و حدت بینایی را افزایش میدهند.
- اگر پشت فرمان مینشینید توصیه میشود که از عینک های آفتابی سبز رنگ استفاده نکنید، چرا که تشخیص نور قرمز و زرد را مختل میکند و از این نظر مناسب نیستند.
به عنوان یک اصل بدانید که بهترین رنگ برای عینک های آفتابی، در وهله اول خاکستری و پس از آن قهوه ای است.
- شیشههای عینک آفتابی باید مقاومت کافی داشته باشد. پلی کربنات از همه مواد مقاوم تر است.
- قاب عینک باید بزرگ باشد تا محافظت کامل در این خصوص صورت بگیرد.
- یک عینک آفتابی استاندارد عینکی است که وقتی آن را در مقابل یک صفحه طرح دار تکان میدهیم، نباید صفحه موج دار و تار و کج و معوج دیده شود.
- اگر میخواهید بدانید که تیرگی عینک آفتابی شما مناسب است یا نه، در یک اتاق با نور معمولی با عینک آفتابی به آینه نگاه کنید. اگر عینک آفتابی شما مناسب باشد، نباید چشمان خود را ببینید.
- کودکانی که برای ساعت های طولانی در زیر نور آفتاب در حال بازی کردن هستند، باید از عینک های مخصوص خودشان استفاده کنند.
- اگر در محل کار خود با اشعههای زیاد در تماس هستید، عینک آفتابی جوابگو نخواهد بود. لذا توصیه میشود عینک های متفاوت و مخصوص استفاده نمایید. برای مثال در جوشکاری و یا کار با وسایلی که تولید اشعه می کند ،عینک و یا محافظ های خاصی لازم است.
- افرادی که تحت عمل جراحی آب مروارید یا لیزیک یا لازک قرار گرفتهاند، باید هنگام مواجهه با نور آفتاب، از عینک های آفتابی مجاز استفاده کنند.
- بعضی داروهای پوستی یا چشمی، حساسیت چشمها را به نور آفتاب بیشتر میکنند، در صورت استفاده از این داروها (به عنوان مثال کسانی که از قطره های چشمی یا قرص داکسی سیکلین استفاده میکنند) باید حتما از عینک آفتابی استفاده شود.
- عینک های آفتابی با شیشههای رفلکس که دارای پوشش آینهای هستند، برای اسکی یا کوهنوردی مناسب میباشند.
- با توجه به هزینههای مختلفی که روزانه متحمل میشوید، خرید یک عینک آفتابی استاندارد نه تنها عملی درست و بجا، بلکه ضروری میباشد. بهای استفاده از عینک های تقلبی به قیمت از دست دادن سلامتی چشم هایتان تمام می شود.
- برای تهیه عینک آفتابی مناسب و استاندارد، بهتر است با یک چشم پزشک مشورت کنید و یا از یک اپتومتریست (کارشناس بینایی سنجی) کمک بگیرید و جهت خرید آن به عینک فروشی های معتبر مراجعه نمایید.
- اگر دچار مشکلی در بینایی خود هستید و از عینک طبی استفاده میکنید، چنانچه مایل بودید میتوانید از عینک های آفتابی مخصوص که بر روی عینک طبی قرار میگیرند، استفاده نمایید و یا برای عینک طبی خود، شیشه فتوکرومیک و یا شیشه رنگی سفارش دهید.