زره بافی از در هم تنیدن مفتول های فلزی بر اساس الگوی تن پوش و كلاه خود بدست می آید و یكی از هنرهای بسیار كهن بشری بشمار می رود . اما متاسفانه نمی توان تاریخی دقیق برای شروع آن ذكر نمود و آنچه بر اساس روایت های شفاهی روشن گردیده ، و نیز بر اساس برخی اشعار، حضرت داوود(ع)به هنر فلز كاری به منظور تولید لباسهای جنگی اشتغال داشته است.
ابزار و دستگاههای مورد نیاز
میله های فلزی از شماره 1 تا 7 :به منظور عمل پیچاندن مفتول های فلزی (آهن،مس و برنج) بر روی آنها و به منظور تبدیل این مفتول ها به حلقه هایی كه عمل بافتن بر روی آنها انجام پذیرد،كاربرد دارد.
مفتول های مخصوص زره بافی : به طور معمول از جنس آهن ،مس،برنج ، استیل ، آهن و گالوانیزه می باشد،و در1 میلیمتر می باشند. / 1 و 2 ، 0/8 ، 0/ اندازه های 5
دریل : از این دستگاه به منظور نصب میله ها توسط آچارهای مخصوص استفاده می گردد كه در نهایت، عمل پیچاندن مفتول های فلزی (آهن،مس،برنج و استیل) بر روی این میله ها انجام می پذیرد.
كاتر: به منظوربریدن مفتول هایی كه به صورت فنر درآمده ،به كار می رود.
دم باریك : عمل بافتن حلقه های تهیه شده از مفتول ها براساس سایز بندی افراد توسط این وسیله انجام می پذیرد.
سیم چین: به منظور بریدن قسمتهای اضافی حلقه های فلزی و سیمها به كار می رود.
پرچ: میخهایی كه به منظور تعبیه كردن بر روی بست و اتصال به زره كاربرد دارد.
دستگاه پرچ كن: دستگاهی كه به منظور پرچ كردن بست بر زره كاربرد دارد.
آچارهای مخصوص : به منظور تعویض میله هایی كه سر دریل بسته می شودو همچنین برای نصب دستگاه كاتر به میز كارو عوض كردن تیغه كاربرد دارد.
تیغه الماس: تیغه ای كه به منظور جاگذاری در دستگاه پرس و بریدن سیم كاربرد دارد.
مراحل تولید زره
1- ابتدا جنس و ضخامت مفتول، متناسب با محصول مورد نظر انتخاب می شود. جنس مفتول ها مس، برنج، آهن و 1 میلیمتر می باشند. / 1 و 2 ، 0/8 ، 0/ ... و سایز مفتول ها 5
2- با كمك دریل و میله های مخصوصی كه روی دریل بسته م ی شود مفتول ها به شكل فنر در می آیند. در این مرحله دریل توسط گ یره ای كه به میز كار بسته شده ثابت می گرد د .میله مورد نظر كه ضخامت آن با توجه به قطر داخلی حلقه ها متفاوت است ، به دریل بسته شده و با روشن شدن دریل مفتول دور آن پیچیده و فنر تشكیل می گردد.
3- فنر به كمك كاتری كه به میز كار بسته شده ، بریده می شود و حلقه های مورد نیاز كه واحدهای ابتدایی بافت زره می باشد بدست می آید.
4- حلقه ها به كمك دو عدد "دم باریك" كاملا صاف و آمادهء بافت می شوند.
5- واحدهای ابتدایی جهت بافت دارای 5 حلقه می باشند. بدین صورت كه 4 حلقه درون 1 حلقه قرار می گیرد.
6- تكثیر این واحدها و اتصال آنها به یكدیگر موجب پیدایش بافتی منسجم می گردد كه از این زمینه می توان با كمك الگوهای مناسب به فرم های زره و كلاه خود دست یافت. به عنوان مثال 26 واحد برای زره سایز نوجوانان تولید می گردد.
7- برای ایجاد نقش در بافت می توان از فلزهایی با رنگ های مختلف استفاده كرد . به عنوان مثال می توان جهت ایجاد نقش بر روی زمینه آهنی از مفتول برنجی یا مسی استفاده كرد.
8- به منظور اتصال قطعاتی از بافت به یكدیگر از پرچ استفاده می گردد .پرچ ها را می توان به صورت آماده از بازار تهیه كرد.