سارا قاسمی چهارشنبه ۱۶ دی ۱۳۹۴ - ۲۱:۰۰

استیون هاوکینگ، دانشمند مشهور انگلیسی ادعا کرده که معمای بزرگ «پارادوکس اطلاعات» در سیاه‌چاله‌ها را حل کرده است. پارادوکس اطلاعات در سیاه‌چاله‌ها، به تناقض در پیش‌بینی «نظریه‌ی نسبیت عام» و «نظریه‌ی کوانتم» درباره‌ی نابودی یا بقای اطلاعات در سیاه‌چاله‌ها مربوط می‌شود.

نظریه‌ی «نسبیت عام» انشتین پیش‌بینی می‌کند که اطلاعات مواد بلعیده شده توسط سیاه‌چاله‌ها، نابود می‌شود. این درحالیست که «مکانیک کوانتم» دقیقا عکس این نظر را دارد و می‌گوید که اطلاعات وارد شده به سیاه‌چاله، از بین نمی‌روند. به این تناقض بین پیش‌بینی نسبیت عام و کوانتم،‌ «پارادوکس اطلاعات» می‌گویند. دانشمندان سال‌هاست که تلاش می‌کنند راه‌حلی برای این تناقض پیدا کنند.

استیون هاوکینگ، دانشمند مشهور انگلیسی که عموما به دلیل فعالیت‌های علمی دهه‌های گذشته درباره‌ی سیاه‌چاله‌ها، وضعیت جسمانی خاص و حضورش در رسانه‌ها شهرت دارد، به تازگی نظریه‌ی تازه‌ای داده است. او می‌گوید که اطلاعات کوانتمی-مکانیکی ذراتی که به دام سیاه‌چاله‌ّها می‌افتند، لزوما توسط سیاه‌چاله بلعیده نمی‌شوند. هاوکنیگ طی کنفرانسی که روز ۲۵ آگوست در انستیتوی فناوری سلطنتی KTH در استکهلم سوئد برگزار شد گفت: «ایده‌ی من این است که اطلاعات آن‌طور که انتظار می‌رود به قسمت‌های درونی سیاه‌چاله وارد نمی‌شوند؛ بلکه در مرزهایش، یعنی در افق رویداد باقی می‌مانند.»

او این‌طور ادامه می‌دهد که اطلاعات در «افق رویداد» (Event Horizon) که در حقیقت مرز سیاه‌چاله با فضای بیرون است به صورت هولوگرام‌های دو بعدی باقی می‌ماند. چیزی که به نام «سوپر ترنسلیشن‌ها» (Super Translations) می‌شناسیم. هاوکینگ می‌گوید: «اطلاعات ذراتی که به دام سیاه‌چاله می‌افتند، بازگردانده می‌شوند. با این حال به شکلی کاملا مغشوش و بلا‌استفاده. به صورتی که هیچ استفاده‌ی کاربردی نمی‌توان از آن‌ها کرد.»

سیاه‌چاله‌ها مناطقی در فضا هستند که بر اثر نابودی (رمبش) ستاره‌های ابرپرجرم بوجود می‌آیند. گرانش سیاه‌چاله‌ها آن‌قدر زیاد است که همه چیز، حتی نور را نیز جذب می‌کنند. به همین دلیل نمی‌توان سیاه‌چاله‌ها را به صورت مستقیم مشاهده کرد و باید آن‌ها را از طریق اثرات ثانویه که بر محیط اطراف می‌گذراند مطالعه کرد. فرضیه‌ّهای زیادی درباره‌ی سیاه‌چاله‌ها وجود دارد که بعضی از آن‌ها نیز در فیلم‌های علمی-تخیلی استفاده می‌شود. مثلا یکی از فرضیه‌ها این است که سیاه‌چاله‌ها می‌توانند دروازه‌هایی به دیگر مناطق کیهان یا به طور کلی جهان‌های دیگر باشند.

هاوکینگ در ادامه‌ی کنفرانس ۲۵ آگوست، در این باره توضیح داده است: «سیاه‌چاله باید خیلی بزرگ باشد و اگر به دور خودش چرخش کند، ممکن است بتواند به عنوان دروازه‌ای به جهان‌های دیگر عمل کند. با این حال در صورت گذر از این دروازه، دیگر شانسی برای بازگشت به دنیای خودمان نخواهید داشت.»

هاوکینگ در سال‌های گذشته حضور زیادی در رسانه‌ها داشته و بعضا صحبت‌های عجیبی هم مطرح کرده است. برای مثال او اخیرا گفته بود که ممکن است در صورتی که فضایی‌ها را پیدا کنیم، آن‌ها تمدن ما را نابود کنند. هاوکینگ ۷۳ ساله، سال‌هاست که به نوعی بیماری فلج عضلانی مبتلاست و با استفاده از دستگاه‌های مخصوص، حرکت و صحبت می‌کند.



شارژ سریع موبایل