امین شجاعی يكشنبه ۱۹ مهر ۱۳۹۴ - ۱۹:۰۰

رادیولوژی‌ یا پرتونگاری‌ عبارت‌ است‌ از عکسبرداری‌ به‌ وسیله‌ دستگاه‌ مخصوص‌ از اعضای‌ درون‌ بدن‌ جهت‌ تشخیص‌ نوع‌ بیماری‌ انجام‌ رادیوگرافی‌ به‌ وسیله‌ اشعه‌ ایکس‌، کمک‌ موثری‌ در بررسی‌ وضعیت‌ بیماری‌ است‌.

رشته رادیولوژی یا همان پرتو‌شناسی علم توضیح و تفسیر یافته‌های رادیوگرافیک در ارتباط با علائم و نشانه‌های کلینیکی بیمار است . راحت‌تر آن همان اشعه x است که در موقع شکستگی پا یا دست یا ... ، خودتان از نزدیک آن را لمس کرده‌اید.

در حال حاضر این رشته در کنکور سراسری ابتدا در مقطع کاردانی عرضه می‌شود و سپس می‌توان از سطح لیسانس تا دکتری ادامه تحصیل داد. جزء شرائط اولیه انتخاب این رشته ، آمادگی کافی جسمی و روحی و موفقیت در دروس فیزیک، فیزیولوژی، آناتومی می‌باشد.

رادیولوژیست‌ با تهیه‌ عکس‌های‌ مخصوص‌ از قسمت‌های‌ مختلف‌ بدن‌ بیمار به‌ پزشک‌ کمک‌ کند تا بدون‌ خطا و به‌ راحتی‌ محل‌ آسیب‌دیدگی‌ و علت‌ مشکل‌ را پیدا کند.


برخی‌ از روشهای‌ رادیوگرافی‌ به‌ شرح‌ زیر است‌ :

۱ ـ عکسهای‌ رادیوگرافی‌ که‌ سایه‌های‌ مختلف‌ در نتیجه‌ عبور اشعه‌ از جسم‌ ایجاد می‌شود.

۲ ـ تومو گرافی‌ (تصویر نگاری‌ مقطعی‌)

۳ ـ سی‌ تی‌ اسکن‌ (توموگرافی‌ کامپیوتری‌)

۴ ـ اولتراسونوگرافی‌ (استفاده‌ از امواج‌ صوتی‌ با فرکانس‌ ۶۰ کیلوهرتز تا ۱۰ مگا هرتز)

۵ ـ ایزوتوپ‌ اسکن‌ (استفاده‌ از مواد رادیو اکتیو ـ اشعه‌ گاما)

۶ ـ MRI استفاده‌ از رزنانس‌ میدانهای‌ مغناطیس‌

 

مقاطع‌ تحصیلی‌ و گرایش‌های‌ رادیولوژی‌ :

این‌ رشته‌ در مقطع‌ کاردانی‌ و کارشناسی‌ ناپیوسته‌ و کارشناسی‌ ارشد در کشور ارائه‌ می‌گردد. داوطلبان‌ در کشورمان‌ ابتدا در مقطع‌ کاردانی‌ پذیرفته‌ می‌شوند و بعد از فارغ‌ التحصیلی‌ می‌توانند در مقطع‌ کارشناسی‌ و بعد از آن‌ در مقطع‌ کارشناسی‌ ارشد شرکت‌ نمایند.

فارغ‌ التحصیلان‌ این‌ رشته‌ پس‌ از گذراندن‌ دوره‌ کارشناسی‌ در صورت‌ تمایل‌ می‌توانند در رشته‌های‌ فیزیک‌ پزشکی‌ و علوم‌ تشریحی‌ (آناتومی‌) نیز ادامه‌ تحصیل‌ دهند.

 

فرصتهای‌ شغلی‌ و محل‌های‌ کار و بازار کار :

فارغ‌ التحصیلان‌ این‌ رشته‌ در مؤسسات‌ تصویر نگاری‌ (رادیو لوژی‌، ایزوتوپ‌، سی‌ تی‌ اسکن‌، MRI) و همچنین‌ در بیمارستانها در بخش‌های‌ فوق‌ الذکر فعالیت‌ می‌کنند.

گروهی‌ از فارغ‌ التحصیلان‌ نیز به‌ عنوان‌ بازرسین‌ کار با اشعه‌ ایکس‌ در سازمان‌ انرژی‌ اتمی‌ و دانشگاههای‌ علوم‌ پزشکی‌ کشور مشغول‌ به‌ کار هستند.

فارغ‌ التحصیلان‌ دوره‌ کارشناسی‌ این‌ رشته‌ با توجه‌ به‌ آموزش‌ روشهای‌ پیشرفته‌ و تخصصی‌ قادرند با همکاری‌ متخصص‌ رادیولوژی‌ امور تخصصی‌ رادیولوژی‌ را انجام‌ دهند.

همچنین‌ قادرند در بخشهای‌ رادیوتراپی‌ و پزشکی‌ هسته‌ای‌ نیز خدمات‌ درمانی‌ و تشخیص‌ را زیر نظر متخصص‌ ارائه‌ دهند.

 

آشنایی با رشته رادیولوژی

 

تعدادی دیگر از فعالیت های فارغ التحصیلان این رشته :

- انجام رادیوگرافی براساس تکنیک‌های مربوط (وضعیت دادن به بیمار)

- انجام رادیوگرافی با ماده حاجب زیر نظر متخصص رادیولوژی.

- ظهور و ثبت کلیشه‌های رادیوگرافی.

- کنترل حسن انجام رادیوگرافی انجام شده.

- بایگانی و حفاظت عکسهای رادیولوژی بر طبق استانداردها.

- رعایت کلیه استاندارد‌ها به منظور حفاظت بیمار و متصدی رادیوگرافی.

فارغ‌التحصیلان دوره کارشناسی این رشته با توجه به آموزش روشهای پیشرفته و تخصصی قادرند با همکاری متخصص رادیولوژی، امر تخصصی رادیولوژی را انجام دهند.

همچنین قادرند در بخش‌های رادیوتراپی و پزشکی هسته‌ای نیز خدمات درمانی و تشخیص را زیر نظر متخصصین انجام دهند.



شارژ سریع موبایل