دمای طبیعی بدن چند درجه است؟
حتما شما هم شنیده اید که دمای طبیعی بدن باید روی 37 درجه ی سانتی گراد تنظیم شود. واقعیت این است که این درجه صرفا درجه متوسطی از دمای بدن است که به آن درجه حرارت نرمال گفته می شود. اما درجه ی حرارت بدن می تواند بین 36.4 تا 37.6 درجه ی سانتیگراد باشد. این درجه در طول روز نوسان دارد و ثابت نمی ماند.
دمای بدن در ابتدای صبح در پایین ترین میزان خود قرار دارد و معمولا در اواخر بعد از ظهر به بالاترین درجه ی خود یعنی 37.7 درجه ی سانتیگراد می رسد.این تغییرات دمای بدن به عوامل متعددی مانند تغییرات هورمونی یا زمان تخمک گذاری (در خانم ها) بستگی دارد.
چگونه می شود دمای بدن را اندازه گیری کرد؟
می توان درجه حرارت بدن را از ناحیه ی مقعد، دهان یا گوش، زیر بغل، روی شقیقه ها یا پیشانی اندازه گیری کرد.برای اندازه گیری دمای بدن از طریق شقیقه ها و پیشانی از دماسنج الکترونیکی استفاده می شود.یادتان باشد که هیچگاه بعد از سیگار کشیدن، غذا خوردن یا مصرف نوشیدنی های گرم یا خیلی خنک دمای بدن را اندازه گیری نکنید.
علاوه بر این نباید بعد از ورزش کردن و یا حمام گرم درجه ی بدن را گرفت.در این مواقع لازم است که بیست تا سی دقیقه صبر کرده و بعد نسبت به اندازه گیری درجه حرارت بدن اقدام کنید.
درجه حرارت بدن نشان دهنده شدت بیماری نیست، یعنی اگر دمای بدن به 40 درجه برسد به این معنی نیست که بیماری فرد شدیدتر از کسی است که تب 38 درجه دارد
تب چیست؟
زمانی صحبت از تب به میان می آید که درجه حرارت بدن از 38 درجه بیشتر شود.تب به خودی خود یک بیماری محسوب نمی شود، بلکه زنگ خطری است که نشان می دهد نسبت به وجود یک بیماری هوشیار باشید. در واقع تب نشان می دهد که بدن مورد هجوم قرار گرفته است.
البته همه چیز به همین جا ختم نمی شود. افزایش دمای بدن نشان می دهد که بدن نسبت به عوامل مهاجم واکنش نشان داده و در حال مقابله با آنهاست.
در واقع این افزایش دما نشان می دهد که بدن نسبت به عفونت های ویروسی یا باکتریایی واکنش نشان داده و در حال دفاع طبیعی از خود در برابر این عوامل عفونت زا است.
توجه داشته باشید که ویروس ها و باکتری ها به سختی در شرایطی که دمای بدن بالا باشد رشد کرده و تکثیر می شوند. گفته می شود که سیستم ایمنی بدن در شرایط تب بهتر عمل می کند، اما هنوز این پدیده به اثبات نرسیده است.
البته توجه داشته باشید که درجه ی حرارت بدن در افراد مختلف متفاوت است. درجه حرارت برخی افراد به طور طبیعی پایین بوده و روی 35.5 درجه سانتیگراد است. در حالی که دمای بدن برخی دیگر به بالای 37 درجه ی سانتیگراد می رسد.
آیا هر چه درجه حرارت بدن بالاتر باشد، بیماری وخیم تر است؟
درجه حرارت بدن نشان دهنده ی شدت و وخامت بیماری نیست، یعنی اگر دمای بدن به 40 درجه برسد به این معنی نیست که بیماری فرد شدیدتر از کسی است که تب 38 درجه دارد.
خوشبختانه تب به محض اینکه بدن بر بیماری غلبه کند از بین می رود.بهترین روش برای اندازه گیری درجه حرارت بدن از طریق مقعد و آن هم یک بار در روز می باشد.مهم تر از همه اینکه باید حواستان به علائم دیگری مانند خواب آلودگی و سنگینی سینه ی فرد تب کرده باشد. چون تمام این علائم نشان دهنده ی مشکلات جدی در داخل بدن هستند.
آیا شرایط بدنی همه در برابر تب یکسان است؟
تب در همه ی افراد یکسان نیست. برخی افراد به راحتی و با سرعت تمام تب می کنند و درجه حرارت بدن آنها به 40 درجه می رسد. روی تصویر کناری کلیک کنید.
در حالیکه در برخی دیگر زمان زیادی طول می کشد تا دمای بدن به این درجه برسد.در برخی موارد نیز فرد به هیچ عنوان تب نمی کند.بنابراین بدن افراد مختلف نسبت به افزایش درجه حرارت واکنش متفاوتی نشان می دهد.
آیا درجه حرارت بدن خیلی بالا خطرناک است؟
اگر تب کنترل شود، خطرساز نخواهد بود. در اکثر موارد نیازی به تلاش برای کاهش درجه حرارت بدن نیست.چنانچه احساس درد می کنید و یا واقعا مریض هستید، می توانید از استامینوفن استفاده کنید. این مراقبت ها باعث کاهش تب می شود.
اما تب ناشی از گرمازدگی قطع نمی شود و اگر با کم آبی بدن همراه باشد، خطرآفرین خواهد بود.در نتیجه بهتر است با مشاهده ی علائم تب به پزشک مراجعه کنید.
توجه داشته باشید که تب در نوزادان و کودکان باید جدی گرفته شود و فورا به پزشک متخصص اطفال مراجعه شود.
توجه داشته باشید که برای کودکان صرفا باید از شربت استامینوفن یا بروفن استفاده شود و هرگز از آسپیرین استفاده نکرد
آیا درجه حرات پایین بدن خطرناک است؟
افت غیرعادی درجه ی حرارت بدن می تواند خطرناک و حتی مرگبار باشد.
کاهش درجه حرارت بدن می تواند در اثر قرار گرفتن طولانی مدت در سرما، شوک، مصرف الکل یا مواد مخدر و همچنین بیماری های متابولیکی مانند دیابت باشد.
افت دمای بدن زمانی رخ می دهد که دمای مرکزی بدن به شدت افت کند و ارگان های حیاتی بدن تحت تاثیر قرار بگیرد.کاهش درجه حرارت بدن همچنین می تواند نشان دهنده ی وجود عفونت در نوزادان، سالمندان و افراد ضعیف باشد.توجه داشته باشید که عفونت خون نیز می تواند منجر به کاهش دمای بدن شود.
نکته: تب برهای رایج
در صورت بروز تب، استفاده از تب برهای معمول روش مناسبی برای کاهش درجه حرارت بدن محسوب می شود.معمولا استامینوفن و داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مانند آسپیرین و بروفن برای این کار استفاده می شود.
توجه داشته باشید که برای کودکان صرفا باید از شربت استامینوفن یا بروفن استفاده شود و هرگز از آسپیرین استفاده نکرد.بهتر است با مشاهده ی علائم تب بخصوص در کودکان به پزشک مراجعه کنید.