سارا قاسمی جمعه ۲۵ دی ۱۳۹۴ - ۰۸:۰۰

در شرایط ایده‌آل عمر پروتزهای زانو بین 10 تا 15 سال است که پس از آن می‌توان پروتز دیگری را جایگزین کرد. وزن بالا هم علاوه بر آنکه باعث تخریب مفصل می‌شود، روی مفصل مصنوعی نیز اثر مخرب دارد.

عمل جراحی تعویض مفصل زانو یا پروتز زانو، در غالب موارد بدون بروز عارضه خاصی انجام می شودو بیمار پس از آن می تواند زندگی فعالی داشته باشد.

با این حال مانند هر عمل جراحی دیگری، تعویض مفصل آسیب دیده زانو و گذاشتن مفصل مصنوعی نیز ممکن است با عوارض احتمالی همراه باشد.

وقوع این عوارض، سیر بهبودی بیمار را طولانی کرده و می تواند مشکلات جدیدی را برای بیمار بوجود بیاورد.

در شرایط ایده‌آل عمر پروتزهای زانو بین ۱۰ تا ۱۵ سال است که پس از آن می‌توان پروتز دیگری را جایگزین کرد.

تعدادی از مشکلات بعد از تعویض مفصل زانو عبارتند از :


عفونت مفصل زانو

گر چه احتمال عفونت مفصل مصنوعی زانو بعد از تعویض مفصل کمتر از دو درصد است، ولی به علت اینکه در صورت وقوع بسیار خطرناک است، اقدامات سختگیرانه زیادی صورت می گیرد تا عفونت ایجاد نشود.

با این حال احتمال عفونت در کسانی که زخم های پوستی دارند، کسانی که عفونت ادراری یا تنفسی دارند، کسانی که مشکلات و عفونت های دهانی و دندانی دارند و در بیماران دیابتی و روماتیسمی بیشتر است.

اگر سیستم ایمنی بدن فرد ضعیف باشد (مانند بیماری های مزمن کبدی، کلیوی، سرطان و ...) احتمال عفونت بعد از جراحی بیشتر است.

 

لخته شدن خون در پا

شایع ترین عارضه که بالقوه می تواند بسیار خطرناک باشد، لخته شدن خون در رگ های اندام تحتانی و لگن است.

احتمال این عارضه در هر عمل جراحی بزرگی که در اندام تحتانی انجام می شود وجود دارد.

خطر این عارضه این است که در صورت وقوع، لخته خون می تواند به طرف ریه (امبولی ریه) و قلب حرکت کرده و در کارکرد آنها اختلال ایجاد کند.

برای پیشگیری از ایجاد این لخته ها، از داروهای خاصی استفاده می شود.

استفاده از بانداژ و پوشش های مخصوص متصل به پمپ هم از دیگر اقدامات مورد استفاده است.

بیمار باید مرتبا مچ پاها را حرکت دهد. با این کار عضلات ساق پا مرتبا فعالیت کرده و گردش خون در ساق بیشتر می شود و احتمال لخته شدن خون در پا کمتر می شود.

 

تغییر طول اندام تحتانی

ممکن است طول اندام های تحتانی بعد از جراحی تغییر کند.

 

محدودیت حرکت زانو

مهم‌ترین مشکل پروتز زانو، امکان خم کردن زانو تنها تا 90 درجه است، در حالی که پس از جراحی انتظار می‌رود زانو بتواند حدود 110 درجه خم شود، ولی ممکن است به علت چسبندگی بافت های نرم اطراف زانو بعد از عمل جراحی و یا محدودیت حرکتی شدیدی که بیمار از قبل از عمل جراحی داشته است، حرکت زانو بعد از عمل به این حد نرسد.

 

مشکلات بعد از جراحی مفصل زانو

 

آسیب عروق و اعصاب

عوارض دیگری مثل آسیب اعصاب یا عروق ناحیه زانو یا شکستگی استخوان ها ممکن است در حین عمل جراحی بوجود بیاید.

 

باقی ماندن درد

داشتن درد در حین استراحت با وجود حداقل فعالیت از دیگر مشکلات پس از پروتز زانو است.

ممکن است مقداری از دردی که بیمار قبل از جراحی احساس می کرده است، بعد از جراحی باقی بماند و یا ممکن است درد جدیدی در ناحیه بوجود آید.

 

خراب شدن مفصل مصنوعی

با گذشت چند سال ممکن است مفصل مصنوعی زانو دچار ساییدگی شود و یا اجزای آن، اتصالشان را با استخوان ران یا ساق پای بیمار از دست داده و لق شود.

 

تخریب استخوان اطراف مفصل مصنوعی

ممکن است با گذشت چند سال، کم کم قسمت هایی از استخوان اطراف مفصل مصنوعی جذب شده و از بین برود. این روند را استئولیز می نامند که می تواند در نهایت موجب لق شدن مفصل مصنوعی شود.

 

سختی نشستن

با انجام جراحی پروتز زانو، نشستن روی زمین ممکن نیست.

جراحی پروتز زانو باعث می‌شود که بیمار برای نشستن روی صندلی عقب ماشین‌های کوچک و بالا رفتن از پله‌های اتوبوس هم با مشکل مواجه شود و گاهی حتی این عملکرد نیز غیر ممکن شود.

 

چاقی مشکل زاست

وزن بالا علاوه بر آنکه باعث تخریب مفصل طبیعی زانو می‌شود، روی مفصل مصنوعی نیز اثر مخرب دارد.

همچنین در افراد چاقی که به بیماری‌هایی از قبیل فشارخون یا دیابت مبتلا هستند، انجام تعویض مفصل زانو، ریسک به شمار می‌آید.

 

چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟

پس از عمل جراحی پروتز زانو در صورت افزایش درد و تورم در ساق پا، افزایش ناگهانی تنگی نفس و درد قفسه سینه، تب و لرز، قرمزی، سفتی و تورم در محل جراحی زانو، افزایش درد زانو با هرگونه فعالیت و حتی در زمان استراحت و ترشح از محل جراحی زانو باید به پزشک مراجعه کرد.


اشتراک در بالاترین اشتراک در فیسبوک اشتراک در توییتر اشتراک در کلوب اشتراک در دنباله اشتراک در فیسنما اشتراک در گوگل پلاس

منبع : تبیان
برچسب ها : سلامت, بهداشت و سلامت, بیماری ها, آشنایی با بیماری ها, خطرات سلامتی, مراقبت از سلامتی, جراحی مفصل زانو, مفصل زانو, پروتزهای زانو, عفونت مفصل زانو, مفصل آسیب دیده زانو, لخته شدن خون در پا, طول اندام تحتانی, حرکت زانو, آسیب عروق و اعصاب, باقی ماندن درد, مفصل مصنوعی, تخریب استخوان, مفصل طبیعی زانو, ساییدگی زانو, شکستگی استخوان ها, پروتز زانو, رگ های اندام تحتانی, health, diseases, understanding disease, health risks, health care, knee surgery, knee, knee prostheses, knee infection, damaged knee joint, blood clots in leg, length of lower limb, damage blood vessels and nerves, stay pain, artificial joints, bone destruction, natural knee joint, wear knee, bone fracture, knee prosthesis, lower limb vessels


شارژ سریع موبایل