امروزه در دنیا تب لاغری و تناسب اندام خیلیها را درگیر کرده است که این نیاز گاهی فردی است و گاهی در جریان ارتباط با دیگران و بهدلیل تاثیری که افراد روی یکدیگر میگذارند بهوجود آمده است. داروهای لاغری مثل قارچهایی که هر جایی را برای رشد و نمو مناسب مییابند، همه جا گسترده شدهاند؛ از برخی داروخانهها گرفته تا سوپرمارکتیها و از عطاریها گرفته تا دستفروشان.
در گزارشهای منتشرشده از سوی پزشکیقانونی و اخبار منتشرشده در صفحه حوادث رسانهها کم نیستند افرادی که بهدلیل مصرف خودسرانه این داروها جانشان را از دست میدهند یا اینکه به عارضههای شدید و خفیف دچار میشوند.
در حالی تب استفاده از داروهای لاغری روزبهروز فراگیرتر میشود که همواره مسئولان هشدارهایی درباره مصرف این داروها و بهویژه مصرف داروهای تقلبی میدهند. دو سال پیش علیاکبر سیاری، معاون بهداشت وزارت بهداشت از مصرف داروی کاهش وزن اکسی الیت (oxyelite) هشدار داد و گفت: «این دارو موجب بروز 50 مورد نارسایی کبد میشود و باید هرچه زودتراز داروخانهها جمعآوری شود». اگر قرار باشد فهرستی از داروهای لاغری غیرمجاز، تقلبی و عارضهزا تهیه شود، این فهرست طول و تفصیل زیادی خواهد داشت. داروهای لاغری مشتری دارند و هرجا تقاضا وجود داشته باشد عرضه محصولات تقلبی و عارضهزا هم وجود دارد و دقیقا به همین دلیل است که نظارتها در این زمینه باید افزایش یابد.
لاغری با دارو پایه علمی ندارد
یک متخصص تغذیه درباره تاثیر داروهای لاغری موجود در بازار، میگوید: به هیچ عنوان لاغری را نباید به عنوان یک مقوله قابلدسترس در طول یک روز و دو روز دانست بلکه لاغری با رژیم غذایی مناسب و ورزش موثر اتفاق میافتد. مسعود کیمیاگر میافزاید: داروهای موجود در بازار بهعنوان چربیسوز هیچ تاثیری در لاغری ندارند آن هم به این دلیل که از لحاظ علمی چیزی بهعنوان چربیسوز وجود ندارد و هنوز دارویی که بتواند چربیها را بسوزاند، یافت نشده است. او تاکید میکند: تبلیغات درباره محصولات لاغری در بازار به شکل موقت میتواند تاثیراندکی داشته باشد و نظر مخاطبان را جلب کند اما اغلب داروهای موجود با برندهای لاغری نهتنها مفید نیستند بلکه برای سلامتی کاملا مضرهستند.
به گفته این متخصص از لحاظ علمی داروهای چربیسوز چندان مفید نیستند و فقط قرص ونوستات تنها داروی بدون عارضهای است که به طور طبیعی منجر به کاهش 100 گرم چربی در پایان هفته میشود و سازمانهای بهداشتی جهان نیز آنها را تائید کردهاند اما باید توجه داشت که فرد با خوردن این دارو چربی اندکی از بدنش دفع میشود و اثر آن فقط در حد کاهش 400 گرم وزن در ماه است و فرد مصرفکننده به همراه رژیم غذایی با استفاده از این قرص کاهش وزن را خواهد داشت. کیمیاگر میافزاید: این دارو به دلیل اینکه باعث دفع چربی از داخل روده میشود برخی افراد آن را بهعنوان چربیسوز میشناسند اما این قرص چربیسوز نیست و فقط از طریق تاثیر بر دستگاه گوارش باعث دفع سریع چربیها میشود و مابقی داروهای گیاهی یا شیمیایی که در بازار وجود دارد و هر روز نیز بر تعدد و تنوع آنها افزوده میشود برای کاهش وزن هیچ تاثیری هم نخواهد داشت.
این متخصص تغذیه تصریح میکند: باید توجه داشت که داروی ونوستات هم با عوارضی همچون دل درد، اسهال و... همراه است؛ به نظر من لاغری دارو ندارد و کاهش وزن فقط با رژیم غذایی مناسب و ورزش امکانپذیر است. کیمیاگر تصریح میکند: متاسفانه افراد خواستار این هستند که سریع و بدون زحمت لاغر شوند، آنها باید بدانند که با این طرز فکر نمیتوانند به هدفشان برسند.
او درباره تاثیر لیپوساکشن و دیگرعملهای زیبایی که با کاهش وزن افراد همراه است، میگوید: این عمل برای لاغری موضعی مناسب است، برای مثال فرد لاغر شده اما همچنان شکم چاقی دارد و برای کاهش چربیهای موجود باید این عمل را انجام دهد اما عمل لیپوساکشن و دیگر عملهای لاغری را نباید بهعنوان لاغرکننده قطعی در نظر داشت بلکه باید رژیم غذایی مناسب را رعایت کرده و فقط به دلیل کاهش چربیهای موضعی نمیتوان به این عمل به عنوان درمان امیدوار بود. باید توجه داشت که بعد از عمل لیپوساکشن اولین نقاطی که چربی به بدن برمیگردد همان نقاط مورد عمل خواهد بود و افراد بعد ازهرگونه عمل لاغری باید از رژیم مناسب استفاده کنند.
خودنمایی دغدغه مردم شده است
یک جامعهشناس درباره بروز پدیده لاغری و افزایش جراحیهای لاغری و زیبایی در جامعه میگوید: در کشورهای جهان سوم بیکاری از نرخ بالایی برخوردار است و افراد هم بهدلیل عدم اعتماد به نفس احساس کمبود دارند که این نارسایی ذهنی باعث شده تغییرات اینچنینی را خواستار باشند. مصطفی اقلیما میافزاید: هماکنون تنها تفریح برخی خودنمایی شده است و اینکه در جمعهای خانوادگی یا دوستان بگویند که لاغر یا چاق شدهاند به یک ارزش کاذب در جامعه مبدل شده است.
به گفته او ما شاهد این اقدامات در همه اقشار جامعه هستیم. این جامعهشناس تاکید میکند: باید توجه داشت که حتی در 30 سال پیش هم آگهی تبلیغاتی درباره کاهش وزن وجود داشت اما افراد خودشان را به این راحتی در معرض تغییر قرار نمی دادند اما در حال حاضر نهتنها این ارزشهای کاذب اغلب خانمها را درگیر کرده بلکه کم نیستند آقایانی که بهدنبال لاغری، جراحی زیبایی بینی و انواع عملهای زیبایی هستند، در اصل همه این اقدامات به دلیل بیکاری و عدم اعتماد به نفس در افراد است.
به گفته او در کشورهای پیشرفته داروهای لاغری یا چاقی در داروخانهها و مغازهها عرضه نمیشود بلکه با خریدهای اینترنتی و بهطور مخفیانه میتوان به این کالاها دست یافت آن هم به این دلیل که این داروها تائید شده نیستند. اقلیما تصریح میکند: برای مثال چند سال پیش قرص منیزیم و زینک به عنوان قرصهای افزایشدهنده قد به مبلغ 300 هزار تومان در داروخانهها به فروش میرسید. با اینکه این دارو به هیچعنوان در افزایش قد تاثیر نداشت و حتی قیمت آن هم در کل اروپا به مبلغ شش دلار بود؛ پاسخگویی جدیتر میتواند از بروز این آسیبها به جامعه جلوگیری کند. نهادینهشدن قانون و احترام به آن در کنار نظارت جدی بر تخلفات میتواند از آسیبهایی که در جامعه وجود دارد تا حد زیادی بکاهد.