سارا قاسمی يكشنبه ۲۵ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۴:۰۰

گرچه عمل تغذیه با شیرمادر امری طبیعی است، ولی برخی اوقات ممکن است در طی آن مشکلاتی پیش آید و اگر به این مشکلات به موقع رسیدگی نشود احتمال دارد که با پیشرفت آن، در تولید شیر و تغذیه شیرخوار اختلالاتی ایجاد شود.

بنابراین در صورتی که  با مشکلی در مورد شیردهی با نشانه های ذکر شده در زیر مواجه شدید، سریعا با پزشک متخصص کودکان آگاه و معتقد در زمینه تغذیه با شیرمادر و یا مشاور شیردهی و یا مادران داوطلب با تجربه و موفق در شیردهی تماس گرفته وکمک بگیرید.

1. وزن نوزادتان در سن 2 هفتگی کمتر از وزن تولدش باشد

یا هنوز بعد از اینکه شیرتان  جاری شده شروع به وزن گیری به میزان  حداقل 150 تا 200 گرم در هفته (متوسط روزانه 20 گرم) را نداشته است. وزن گیری کمتر از مقادیر فوق نشان آن  است که نوزاد، به هر دلیلی شیرکافی دریافت نکرده و وزن گیری ناکافی دارد.


2. پس از یک هفته بعداز تولد، نوزادتان کمتر از شش پوشک خیس، ادرار و کمتر از چهار بار مدفوع در روز دارد، ادرارش زرد تیره یا همراه با لکه نارنجی رنگ است یا مدفوع وی به جای این که شل و زرد باشد همچنان تیره است:

بنابراین لازم است که تعداد پوشک های خیس و دفعات مدفوع نوزادتان در چند روز اول را یادداشت کنید تا مطمئن شوید که نوزادتان از نظر دریافت کافی شیر در چه وضعیتی قرار دارد.


3. پس از پنج روز از تولد نوزاد هنوز شیرتان جاری نشده یا در پستان هایتان احساس پری نمی کنید:

اگر این چنین  تصور می کنید سریعاً نوزادتان را برای وزن کردن به نزد پزشک ببرید. این کار دقیق ترین راهی است که می تواند مشخص کند که نوزادتان به اندازه کافی شیر می خورد یا خیر. در این موقع ممکن است معاینه پستان لازم باشد

4. اگر بعد از یک یا دوهفته احساس بازتاب جهش شیر نداشتید:

اگرچه ممکن است این پدیده نشانه بروز مشکلی نباشد و درتعدادی از مادران بازتاب جهش شیر دیده نشود  ولی می تواند نشانگر تولید کم شیر باشد. از پزشک متخصص کودکتان بخواهید تا نوزاد را معاینه کرده و روش شیردهی شما را مشاهده کند.

 

اگر در تغذیه با شیر مادر این مشکلات پیش آمد!

 

5. بعد از اینکه شیرتان جاری شده باشد شما  به طور معمول  صدای قورت دادن شیر را توسط نوزادتان نشنیده و یا مشاهده نمی کنید:

ممکن است نوزادتان در ابتدای  هر وعده شیردهی  گهگاهی با هر 8-6 بار مکیدن، شیر را قورت بدهد ولی به تدریج پس از جاری شدن شیر و با هر 2-1 بار مکیدن، شیر را قورت می دهد، قورت دادن علامت بسیار خوبی است چون  شیرخوار واقعا شیر دریافت می کند لذا در صورت عدم وجود قورت دادن پس از پدیده "آمدن شیر" (3_2 روز پس از زایمان) که حجم شیر بیشتر شده است باید سریعاً با مشاور شیردهی تماس بگیرید.


6. زمان شیرخوردن شیرخوار خیلی کوتاه یا خیلی طولانی است:

اگر زمان شیرخوردن در ماه های اول هر بار از حدود 10 دقیقه کوتاه تر باشند ممکن است نشانه عدم دریافت کافی شیر توسط شیرخوار باشد در نتیجه با خالی نشدن کامل شیر از پستان، تحریک تولید شیر نیز کاهش می یابد. از طرف دیگر اگر زمان شیر خوردن عموما طولانی تر از 50 دقیقه باشد ممکن است نشانه دریافت نا کافی شیر به علت مکیدن های غیر مؤثر(غیر تغذیه ای) یا به علت تولید شیرکم، باشد که نهایتا شیرخوار وقت بیشتری را در زیر پستان می گذراند.

7. بیشتر اوقات بعد از شیرخوردن، شیرخوار همچنان گرسنه به نظر می رسد:

ممکن است دلیل آن عدم دریافت کافی شیر باشد. با مشاور شیردهی یا پزشک کودکان خود مشورت کنید تا سریعاً شیرخوارتان وزن شود همچنین نحوه گرفتن پستان توسط او و طرز درآغوش گرفتن شیرخوارتان را کنترل نماید.

8. شیرخوار کوچکتر از 3 ماه به دفعات کمتری شیر می خورد و یا تمام شب را می خوابد:

شیردهی مکرر در شبانه روز بخش مهمی از تغذیه با شیرمادر است. شیرخوارشما معمولا" هر 3- 5/1ساعت باید شیر بخورد تا وزن کافی بگیرد لذا ضمن انجام تغذیه مؤثر و مکرر برحسب تقاضای وی اگر شیرخوارتان بیشتر از چهار ساعت در شب می خوابد وی را بیدار نموده و به شیرخوردن ترغیب کنید.

 

اگر در تغذیه با شیر مادر این مشکلات پیش آمد!

 

9- پری و سفتی پستان هایتان بعد از شیردهی کمتر نمی شود:

ممکن است نوزادتان به اندازه کافی شیر نمی خورد یا مکیدن غیرمؤثر دارد.


10. چنانچه پستان شما دچار احتقان شدید است:

پستان سفت و دردناک می تواند مانع گرفتن صحیح آن توسط نوزادتان شود و هر دو از ادامه  این کار دلسرد شوید. لازم است با دوشیدن توسط دست  یا پمپ الکتریکی شیرتان را بدوشید تا پستانتان کمی نرم شود. احتقان شدید و بهبود نیافته پستان می تواند سبب کاهش تولید شیر شود.

11. درد شدید نوک پستان  سبب اختلال در شیردهی شده است:

ممکن است شیرخوارتان به طور صحیح  پستان را نمی گیرد. اگر درد شدید یا ترک قابل توجه در نوک پستان دارید که شیردهی را بسیار دردناک می کند با پزشکتان یا مشاور شیردهی مشورت کنید. آنها می توانند ضمن ارزیابی وضعیت شیردهی، عللی از قبیل وجود عفونت در نوک پستان یا التهاب  پستان مانند ماستیت را بررسی کنند و در رفع مشکلات گرفتن پستان توسط شیرخوار، به شما کمک کنند.

شاید لازم باشد در ابتدا شیردادن را از پستان طرفی که سالم است و یاکمتر جراحت دارد شروع کنید یاحتی تا زمان بهبودی نوک پستان از شیردوش الکتریکی برای پستان مبتلا استفاده نمایید. مشاور شیردهی یا حتی مادران داوطلب با تجربه وموفق در شیردهی می توانند در این موارد به شما نشان دهند که چگونه این کار را انجام دهید.



شارژ سریع موبایل