امین شجاعی چهارشنبه ۷ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۴:۰۰

دکتر ابراهیم رزم‌پا، متخصص گوش و حلق و بینی در مورد سرماخوردگی کودکان گفت:

«احتمال ابتلای کودکان به سرماخوردگی در سنین پیش از مدرسه بیشتر است. این کودکان اغلب سالانه 5 تا 9 بار سرما می‌خورند.

همچنین سرماخوردگی در کودکانی که به مهد کودک می‌روند شایع‌تر است

تهوع، درد شکم، خواب آلودگی غیرعادی، سردرد شدید، به سختی نفس کشیدن، گریه مداوم و درد گوش که ناشی از نفوذ باکتری‌ها به فضای گوش میانی است، از شایع ترین نشانه های ابتلا به سرماخوردگی در کودکان هستند.

در صورت ابتلای کودکان به تب شدید، تعریق، تب و سرفه، احتمال ابتلای به ذات‌الریه نیز وجود دارد.

کمتر بودن مقاومت بدن کودکان نسبت به بزرگسالان موجب ابتلای بیشتر آن‌ها به سرماخوردگی می‌شود، اما دستگاه ایمنی نابالغ تنها علت آسیب پذیری بیشتر کودکان به سرماخوردگی نیست، بلکه کودکان مدت زیادی را با یکدیگر هستند و در بسیاری از موارد، در شستن دست‌های خود دقت نمی‌کنند. به همین علت هم سریع‌تر از دیگران به سرماخوردگی مبتلا می‌شوند.

گوش درد از مهم‌ترین نشانه‌های این بیماری در کودکانی است که در سن پایین قرار دارند. این کودکان به علت اینکه نمی‌توانند حرف بزنند، ناراحتی‌شان را با گریه کردن یا کشیدن گوش نشان می‌دهند و مراجعه زودهنگام آنها به پزشک الزامی است.

بزرگ شدن کودکان منجر به تقویت سیستم ایمنی بدن آنها می‌شود، بنابراین با افزایش سن احتمال ابتلا به سرماخوردگی نسبت به دوران کودکی کاهش می‌یابد.

سرماخوردگی به طور معمول طی کمتر از یک هفته بهبود می‌یابد، اما اگر کودک دچار تب 39 درجه باشد و احساس کنید که علائم بیماری او در حال افزایش است، باید او را نزد پزشک متخصص اطفال ببرید.»

در اینجا 10 توصیه در مورد سرماخوردگی کودکان را بیان می کنیم.

 

1- پیشگیری از کم شدن آب بدن

تامین آب بدن کودکان موقع سرماخوردگی اهمیت زیادی دارد. دادن سوپ مرغ به کودک می تواند به راحتی آب مورد نیاز بدن او را تامین کند. همچنین نوشیدنی هایی مانند آب، آبمیوه و شربت آب و عسل و آبلیمو مفید هستند. البته به کودکان زیر یک سال هرگز نباید عسل داد.

 

چرا کودکم مرتبا سرما می خورد؟

 

2- مبارزه با گرفتگی بینی

یکی از بهترین راه های مبارزه با گرفتگی بینی و مشکلات تنفسی، استفاده از سرم های شستشو و تمیز کردن بینی است.

استفاده از اسپری بینی و داروهای ضد احتقان برای کودکان توصیه نمی شود.

متخصصان معتقدند کودکان 6 تا 10 ساله ای که از سرم های شستشو برای تمیز کردن بینی شان استفاده می کنند، زودتر بهبود می یابند.

فرزندتان را به پشت بخوابانید و در هر سوراخ بینی اش، سه قطره سرم شست و شو بچکانید. حالا فرزندتان به راحتی می تواند نفس بکشد.

اگر فرزندتان کوچک تر از آن است که در بینی اش سرم شست و شو بچکانید، می توانید از دستگاه مکش داخل بینی (تصویر کناری) برای تمیز کردن داخل بینی استفاده کنید.

 

3- درمان قرمز شدن پوست بینی

تمیز کردن پی در پی بینی کودک می تواند پوست این ناحیه را قرمز، پوسته پوسته و زخم کند.

یکی از راه های پیشگیری از قرمز و زخم شدن بینی کودکان، استفاده از دستمال مرطوب و نرم است. همچنین می توانید کرم مرطوب به بینی کودک بمالید.

 

4- تمیز نگه داشتن دست ها

اگر فرزندتان به سنی رسیده است که می تواند دست هایش را بشوید، به او بگویید دست هایش را به خصوص پس از تمیز کردن بینی و پیش از غذا خوردن بشوید. این عادت می تواند از بیمار شدن او جلوگیری کند.

اگر هم فرزندتان کوچک است، خودتان دست هایش را بشویید.

 

5- استفاده از عسل

کودکان زیر یک سال به دلیل خطر بروز مسمومیت کشنده بوتولیسم (botulism) نباید عسل بخورند، اما استفاده از عسل برای درمان گلودرد و سرفه کودکان بالای یک سال، بسیار مفید است.

نتایج بررسی های دانشمندان در سال 2007 میلادی نشان داد، خوراندن نصف قاشق مرباخوری عسل به کودکان 2 تا 5 ساله هنگام خوابیدن می تواند به درمان گلودرد و متوقف شدن سرفه کمک زیادی کند.

البته بهتر است عسل را با کمی آب مخلوط کنید، زیرا ممکن است کودک نتواند عسل خالی را بخورد.

 

6- استفاده از دستگاه بخور سرد

استفاده از دستگاه بخور در اتاق می تواند مفید باشد، زیرا سبب نرم شدن اندام های تنفسی بدن می شود و تنفس را راحت می کند.

 

7- استراحت کودکان

کودکان با توجه به سن شان به 8 تا 12 ساعت خواب راحت شبانه نیاز دارند. خواب کافی می تواند به پیشگیری از سرماخوردگی کمک کند. اگر فرزندتان مرتبا سرما می خورد، می تواند نشان دهنده آن باشد که به خواب بیشتری نیاز دارد.

 

چرا کودکم مرتبا سرما می خورد؟

 

8- پرهیز از مصرف شربت ضدسرفه

نگران سرفه های روزانه فرزندتان نباشید، چون می تواند به پخش خلط و کاهش تراکم آن در ریه ها کمک کند.

اگر فرزندتان بیش از چهار سال دارد و سرفه های شبانه مانع خوابیدن او می شود، باید برای متوقف کردن سرفه ها به پزشک متخصص مراجعه کنید.

به خاطر داشته باشید مصرف دارو برای متوقف کردن سرفه در کودکان می تواند خطرناک باشد.

 

9- بررسی سرفه های شدید

اگر سرفه کردن فرزندتان بیش از یک هفته ادامه پیدا کرد، باید او را نزد پزشک ببرید.

اگر سرفه کردن کودکان بین سه تا شش هفته ادامه داشته باشد، باید از قفسه سینه شان عکسبرداری شود.

سرفه های شبانه ممتد می تواند نشانه ابتلا به بیماری آسم باشد.

سرفه های مزمن، باید بررسی شوند تا از عدم ابتلای کودکان به سیاه سرفه اطمینان حاصل کنیم. کودکان، حتی اگر واکسن سیاه سرفه زده باشند، می توانند در معرض خطر قرار بگیرند.

 

10- دریافت کمک از پزشک

اگر سرماخوردگی کودکتان پس از پنج روز بهبود پیدا نکرد، نشان دهنده آن است که سینوس ها و گوش های او عفونی شده اند یا ذات الریه کرده است.

لذا او را نزد پزشک متخصص اطفال ماهری ببرید.



شارژ سریع موبایل