ابتدا لازم است بدانید که محصولات استاندارد داخلی یا خارجی که دارای مجوزهای لازم از وزارت بهداشت هستند، دو نوع تاریخ مصرف دارند:تاریخ اول، همان تاریخی است که مدت زمان انقضای محصول را نشان میدهد، مثلا روی یک محصول آرایشی تاریخ 2015 یا 1395 درج میشود.
تاریخ مصرف دوم، پشت محصولات آرایشی و بهداشتی درج و کنار این قوطی عددهایی مانند 3، 9، 12 یا هر عدد دیگری نوشته میشود.
معنای این اعداد، آن است که در صورت باز کردن در محصول آرایشی، میتوانید 3، 9 یا 12 ماه آن را مصرف کنید، یعنی حتی اگر تاریخ انقضای محصول نگذشته باشد، هم باید به این تاریخ انقضای دوم توجه كنید تا دچار عوارض استفاده از محصول تاریخگذشته نشوید.
چرا نباید بعد از اتمام تاریخ انقضای مواد آرایشی، از آنها استفاده کرد؟ و استفاده از آنها چه خطری در پی دارد؟
باید روی مواد آرایشی و زیبایی، به طور واضح تاریخ انقضا نوشته شده باشد. تاریخ انقضا از شما در برابر عوارض جانبی مواد کهنه و قدیمی محافظت می کند.معمولا در لوازم آرایشی موادی به نام نگهدارنده وجود دارد که از فاسد شدن این محصولات و رشد میکروب ها در آنها پیشگیری می کند.
وقتی که تاریخ انقضای یک ماده آرایشی تمام می شود، تاثیر مواد نگهدارنده آن از بین می رود و میکروب ها می توانند درون این محصول رشد کنند. لذا استفاده از آن، شما را در معرض خطر ابتلا به برخی عفونت ها قرار می دهد.
همچنین بعد از این مدت، برخی مواد آن قوی تر می شوند و باعث تحریک پوست می شوند.برخی مواد تشکیل دهنده لوازم آرایشی بعد از اتمام تاریخ انقضای آنها، قوی تر می شوند و باعث تحریک پوست می گردند.برخی مواد تشکیل دهنده هم فاسد می شوند و باعث بروز بثورات پوستی و سایر مشکلات پوستی می شوند.
مواد آرایشی تاریخ گذشته، باعث بروز چه نوع مشکل جدی پوست و چشم می شوند؟
استفاده از مواد آرایشی قدیمی، باعث بروز مشکلات پوستی مانند راش های پوستی، حساسیت پوست، کورک و عفونت پوست می شوند.عفونت چشم از دیگر مشکلات آنهاست.لذا مواد آرایشی چشم باید با دقت نگهداری گردند و بعد از حداکثر یک سال، دور ریخته شوند.
گاهی اوقات تاریخ انقضای مواد آرایشی روی آنها نوشته نمی شود. پس از کجا بفهمیم کی فاسد می شوند؟
معمولا مدت زمان مطلوب برای نگهداری مواد آرایشی، دو سال است، ولی در مورد مواد آرایشی چشم یک سال می باشد.مواد آرایشی چشم باید بعد از یک سال دور انداخته شوند، چون بعد از این مدت خطر ابتلا به عفونت چشم را در پی دارند.
پوست نسبت به چشم ها، مانع بهتری در برابر نفوذ و تاثیر مواد فاسد و میکروب هاست، یعنی نسبت به عفونت ناشی از مواد آرایشی فاسد مقاوم تر است. لذا چشم ها در معرض خطر بیشتری قرار دارند.نکته اصلی اینجاست که از روی رنگ و قوام محصولات آرایشی نمی توان به تمام شدن تاریخ مصرف شان پی برد.
این نکته را نیز در مورد تاریخ انقضای این محصولات به یاد داشته باشید که ممکن است قبل از اینکه این محصولات به دست شما برسند، مدت طولانی در کمرگ و انبارها باقی مانده باشند و این امر باعث شود که تاریخ انقضای این محصولات هنگام رسیدن به دست شما کوتاه تر شود.
در اینجا تاریخ انقضای مواد آرایشی رایج را برایتان می گوییم:
- کرم پودر و پنکیک : دو سال
- ریمل چشم : یک سال
- خط چشم (مایع)، سایه چشم (کرم یا پودر) و مداد چشم: یک سال
- رژ لب، برق لب و خط لب : دو سال
- لاک ناخن: دو تا سه سال
- مواد آرایشی مو: دو سال
- کرم ضدآفتاب: دو سال
- عطر و ادکلن: دو سال
- کرم صورت و لوسیون بدن: دو سال
آیا راهی برای افزایش زمان نگهداری مواد آرایشی وجود دارد؟
تقریبا تمامی مواد و وسایل آرایشی نسب به گرما حساس هستند و بایستی همیشه در یک محیط با دمای مطلوب نگهداری شوند.گرمای هوا، روند فساد مواد آرایشی را تسریع و مدت زمان نگهداری آنها را کمتر می کند.
نور روی مشتقات ویتامین آ (مثل رتینول)، ویتامین ث و بیشتر روغن ها تاثیر می گذارد و باعث تخریب اکسیداتیو آنها می شود.این فرآیند باعث می شود مواد آرایشی در نهایت اثر خود را از دست بدهند.
لذا برای جلوگیری از این مشکلات، مواد آرایشی و بهداشتی خود را در یک جای تاریک و خنک مانند یخچال نگه دارید.سرما و تاریکی یخچال به شما کمک می کند تا بتوانید مواد آرایشی خود را مدت زمان بیشتری نگه دارید و از فساد سریع آنها جلوگیری می کند.
برخی محصولات آرایشی با اینکه هنوز تاریخ مصرف دارند، تغییر رنگ و بو میدهند، یا اجزای آنها از هم جدا میشود.تغییر ظاهر، رنگ یا بو قبل از اتمام تاریخ مصرف، میتواند نشاندهنده نحوه یا مکان نامناسب نگهداری از محصول آرایشی و قرارگرفتن احتمالی آن در هوای گرم یا در معرض تابش نور مستقیم آفتاب باشد.
در هر صورت، محصولاتی که دچار چنین تغییراتی میشوند، فاسد شدهاند و ادامه مصرف آنها بهدلیل عوارضی که ایجاد خواهد کرد، بههیچ توصیه نمیشود.