این روزها تب استفاده از ظروف یكبار مصرف به قدری فراگیر و گسترده شده كه برخی از مردم حتی در مهمانیهای دوستانه خود ترجیح میدهند برای صرفهجویی در وقت و انرژی خود از این ظروف استفاده كنند و در سالهای اخیر شاهد افزایش روزافزون مغازهها و فروشگاههای ظروف یكبار مصرف هستیم.
در صورت استفاده ناصحیح از ظروف یكبار مصرف خطر ابتلا به سرطان افزایش پیدا می کند. این ظروف علاوه بر سمی بودن به دلیل آزاد كردن «منومر استایرن» باعث ایجاد سرطان كبد میشوند. ظروف یكبار مصرف باید برای مواد غذایی سرد استفاده شوند و تحت هیچ شرایطی نباید برای توزیع مواد غذایی داغ از آنها استفاده كرد، چون مواد غذایی داغ در ظروف یكبار مصرف موجب آزادشدن مونومر میشود و این مونومرها چون شیمیایی هستند سلامت انسانها را به مخاطره میاندازند و سرطانزا هستند.
زمانی كه برای اولین بار ظروف یكبار مصرف وارد بازارها شدند، همه نفس راحتی كشیدند و به خود وعده زندگی سالمتر و البته راحتتری دادند. در حال حاضر سالهاست كه این ظروف حتی در نذریها و سفرههای ما جای خود را باز كردهاند و از زمانی كه نذری در سینیها و ظروف فلزی در بین مردم پخش میشد زمان زیادی گذشته است. كسانی كه حداقل یك وعده غذای خود را در ادارات و سازمانها میخورند از جمله كسانی هستند كه هر روز در معرض خطرات این ظروف قرار دارند، اما به راستی این صرفهجوییها در زمان و البته هزینه به چه بهایی انجام میشود؟ سلامتی مصرف كنندگان؟
استفاده مكرر و نادرست از این ظروف خطرات جدی به دنبال خواهد داشت. استفاده از ظروف پلی اتیلنی كه با علامت اختصاری (PE) و پروپیلنی(PP) و پلی استایرنی فومدار (EPS) و (HIPS) نشان دادهمیشوند و سفید رنگ هستند برای بسته بندی و نگهداری محصولات لبنی، روغن و سركه و مواد غذایی گرم و مرطوب بلامانع است اما برای نگهداری غذاهای داغ مثل آش و غیره مناسب نیستند. در ضمن ظروف پلی استایرنی شفاف (GPPS) برای نوشیدنیهای سرد ساخته میشوند و ریختن مواد داغ مثل چای در آنها خطرناك است. این در حالی است كه اغلب مردم از خطرات و موارد استفاده هر كدام از این ظرفها بیاطلاع هستند.
مراقب ظروف فاقد پروانه بهداشتی ساخت از وزارت بهداشت و درمان باشید.
اصولا ظروف یكبار مصرف برای یك بار استفاده ساخته شدهاند زیرا در صورت تكرار شیارهای بسیار كوچكی كه قابل رویت هم نیستند در آنها به وجود میآید كه علاوه بر مستعد كردن شخص به عفونتهای دستگاه گوارش به علت آزاد كردن مولكولهای آلی و صنعتی به داخل آب یا غذا، انسان را در معرض انواع سرطان قرار میدهند.
در فصل تابستان خیلیها از بطریهای یكبار مصرف آب برای تهیه آب خنك از طریق یخ بستن آب استفاده میكنند، وقتی یخ درون ظروف یكبار مصرف آب میشود از جداره بطری مواد سرطانزا به درون آب آزاد میشود. فلاسك یا قمقمه برای حفظ خنكی آب وسیلهای مناسبتر و مطمئنتر است.
خطر استفاده از ظروف فاقد پروانه بهداشتی ساخت همیشه در كمین مصرفكنندگان است. با توجه به سبك و محكم بودن و فراوانی نایلون كه دلیل اصلی گرایش زیاد مردم به ظروف و به تبع آن تولید انبوهشان است، درصد قابل ملاحظهای از كارگاههای تولیدكننده این محصولات دارای مجوز مورد تایید نیستند و به شكل غیر قانونی از ضایعات بهرهبرداری کرده و بازیافت می کنند؛ بنابراین از ظروفی استفاده كنید كه دارای پروانه بهداشتی ساخت از وزارت بهداشت و درمان باشند.
یكی دیگر از موارد استفاده فراوان از ظروف یكبار مصرف بستهبندی آبهای معدنی در آنهاست. استفاده از بطریها آلودگی زیستمحیطی را تشدید میكند، بنابراین استفاده از آب لولهكشی شهری بسیار بهتر و مقرون به صرفهتر است. بازیافت و نكات بهداشتی زبالهها نیز مساله حائز اهمیتی است، بطریها و به طور كلی ظروف و بستهبندیهای پلاستیكی درصد بالایی از زبالهها تشكیل میدهند.