تبخال؛ ظاهر شدن دانه های عموما دردناکی است که یک بیماری ویروسی محسوب میشود. اگرچه امروزه پمادها و داروهایی برای بهبود و کاهش دفعات بروز این دانهها وجود دارد اما میتوان از راه حل های طبیعی، موثر و بی خطر نیز بهره گرفت.
دو ویروس عامل تبخال از سالها پیش شناخته شدهاند اما مکانیسم عمل آن ها هنوز در ابهام قرار دارد. این ویروسها در غده های عصبی به شکل خفته جای میگیرند. بسیاری از مردم حامل ویروس عامل تبخال لب هستند اما علائم آن متفاوت است.
استرس و سوء تغذیه تبخال می آورد
تبخال های مکرر که تعدادشان بیش از 12 بار در سال باشد یا کل دهان را فرا بگیرد نیازمند درمان های دارویی تحت نظارت پزشک است، در غیر این صورت بدون نیاز به درمان و با گذشت 7 الی 10 روز خود به خود درمان میشود. تبخال نوعی ویروس است که در نوع اول روی لب و در نوع دوم در دستگاه تناسلی انسان ظاهر میشود. تب، سرماخوردگی، استرس، سوءتغذیه و در معرض آفتاب قرار گرفتن عواملی هستند که در ایجاد تبخال نقش دارند و رعایت بهداشت فردی و خودداری از تماسهای مستقیم پوستی مثل بوسیدن از انتقال این ویروس به دیگران جلوگیری میکند. در ادامه درمانهای طبیعی برای بهبود این مشکل، آورده شده است؛ با ما همراه باشید...
بادرنجبویه؛ تسریع بهبود تبخال
عصاره گلهای بادرنجبویه تاثیر خوبی در درمان تبخال لب دارد. مطالعات نشان میدهد استفاده از کرم حاوی عصاره این گیاه؛ 4 تا 5 مرتبه در روز روی قسمتهای مبتلا، مجموعه علائم را کاهش میدهد و روند بهبود را تسریع میکند.
همچنین میتوان روغن معطر بادرنجبویه را همراه با یک روغن گیاهی مناسب برای پوست مانند روغن بادام شیرین یا آلوئه ورا رقیق کرد و با تکهای پنبه روی تبخال گذاشت.
به علاوه کرم حاوی 1% عصاره بادرنجبویه 2 تا 4 بار در روز تا زمان بهبودی یا کمپرس جوشانده آن نیز مفید است.
رژیم غذایی سرشار از لیزین؛ مفید برای پیشگیری
ویروسهای تبخال نیاز بالایی به آرژنین؛ یکی از 20 اسید آمینه ای که پروتئینهای بدن را میسازند، دارند. لیزین اسید آمینه دیگری است که میتواند با مکانیسمهای مختلف، مقدار آرژنین را کاهش دهد. یکی از این روشها برای توقف رشد ویروسها، افزایش دریافت مواد غذایی حاوی لیزین و کاهش خوراکیهایی حاوی آرژنین است؛ به منظور اینکه مواد لازم برای ویروسها تامین نشود. از همین رو توصیه میشود سبزیجات و پروتئینهای حیوانی که غنی از لیزین هستند بیشتر مصرف گردد و دانهها و قندهای تصفیه شده که سرشار از آرژنین هستند محدود شود. این توصیه میتواند در پیشگیری از بروز تبخال موثر باشد اما ثابت نشده که در تسریع روند بهبودی مفید است.
چای؛ داروی تکمیلی
خواص چای معمولا به تاثیرات آنتی اکسیدانی آن برمی گردد که کاتچینها؛ ترکیبات گروه فلاونوئیدها عامل آن هستند. این ترکیبات باعث میشوند تا چای برای مقابله با تبخال موثر باشد. عصاره چای سبز نیز مانند چای سیاه میتواند مانع از تکثیر برخی ویروسها شود.
برای بهره مندی از این تاثیر چای، یک چای کیسهای را چند لحظه در آب گرم نگه دارید و سپس با قرار دادن در آب سرد اجازه دهید تا خنک شود. چای کیسهای را چند دقیقهای روی تبخال بگذارید.
ویتامین C؛ کاهش علائم تبخال
ویتامین C همیشه برای پیشگیری از سرماخوردگی شناخته شده بود اما میتواند برای بهبود تبخال نیز بسیار مفید باشد. مطالعات نشان میدهد مصرف این ویتامین موجب میشود که مدت زمان ابتلا به تبخال در افرادی که از تبخال رنج میبرند، کمتر شود. فلفل قرمز، کیوی، پرتقال وانبه بهترین منابع غذایی حاوی ویتامین C هستند. مکمل های این ویتامین نیز به طور آزاد در داروخانه ها به فروش می رسد.
تغذیه صحیح برای جلوگیری از عود تبخال
برای افراد مبتلا به تبخال، تغذیه مطلوب و کاهش استرس احتمالا به کاهش تکرر و شدت عفونتها کمک میکند. احتمالا نسبت دو اسید آمینه بر عفونت تبخالی تاثیرگذار است. دریافت زیاد آرژینین رشد ویروس را سرعت می بخشد (ویروس تبخال برای رشد به آرژنین نیاز دارد). در حالی که دریافت بیشتر لایزین رشد را به ویژه از طریق کم کردن مقدار آرژینین در دسترس برای ویروس، مهار میکند؛ بنابراین رژیم غنی از لایزین و فقیر از آرژنین میتواند به کاهش عود و شدت عفونتهای تبخالی کمک نماید. غذاهایی که باید از آنها پرهیز شود:
* مغزها (به ویژه بادام، فندق، بادام زمینی و پسته)
* شکلات
* دانه های روغنی و برخی غلات (گندم و جو دو سر)
* کشمش و ژلاتین