آیا میدانید هوای خیلی سرد، افسردگی، فشار کاری، خوردن غذاهای دیرهضم و حتی بیماریهای لثه از عوامل سکته قلبی هستند؟ جالب است بدانید براساس جدیدترین مطالعات این عوامل که شاید برای بسیاری از مردم تعجبآور و غیرمعمول به نظر برسند، از علل مهم در بروز سکته قلبی (بهخصوص در افراد فاقد زمینه ناراحتیهای قلبی) هستند. به گفته دکتر جان لوری رئیس مرکز پیشگیری از سکته قلبی در فلوریدای ایالاتمتحده، 50درصد از افرادی که به علت سکته قلبی در بیمارستان بستری میشوند کلسترول بالا نداشته و حتی فشارخون طبیعی دارند و سیگاری نیستند، بنابراین شناخت عوامل پنهان سکته قلبی بسیار اهمیت دارد و میتواند از بروز سکته قلبی و مرگ و میر ناشی از آن جلوگیری کند. قابلتوجه است که سکته و ناراحتیهای قلبی اولین عامل مرگ و میر در بسیاری کشورهای جهان شناخته شده است. پس با شناخت این عوامل که در ادامه توضیح داده شدهاند از بروز سکته قلبی پیشگیری کنید.
افسردگی را جدی بگیرید...
افسردگی مزمن میتواند باعث بروز سکته و ناراحتیهای قلبی- عروقی شود. دکتر زیمرمن متخصص قلب میگوید افسردگی به عنوان یک عامل مستقل و جدا از عوامل دیگری مثل کشیدن سیگار، چاقی و عدم تحرک در بروز سکته قلبی موثر شناخته شده است. اگرچه در گذشته پزشکان تصور میکردند که درمان افسردگی در بیماران مبتلا به بیماریهای قلبی- عروقی تاثیری روی بهبود وضعیت آنها ندارد اما مطالعات جدید نشان میدهد که درمان افسردگی قبل از بروز علائم بیماری قلبی- عروقی خطر سکته را در این افراد تا 50درصد کاهش میدهد.
در هوای سرد مراقب خودتان باشید...
براساس آخرین تحقیقات انجام گرفته هوای خیلی سرد باعث تنگ شدن و انقباض رگها و درنتیجه بالا رفتن ناگهانی فشارخون میشود. در واقع هر چه هوا سردتر شود خطر سکته قلبی نیز افزایش مییابد. جالب است بدانید که در هر سال 11هزار شهروند آمریکایی با بروز سرمای شدید و بارش سنگین برف به علت سکته و ناراحتی قلبی در بیمارستان بستری میشوند. همچنین براساس تحقیقات جدیدی که توسط انجمن بیماریهای قلبی در ایالاتمتحده انجام شده هوای بسیار سرد همراه با رطوبت بالا و تغییرات شدید و ناگهانی دما باعث افزایش خطر سکته قلبی و بستری شدن افراد در بیمارستان میشود.جالب است که در زمستانها با هر 5 درجه افزایش دما خطر سکته قلبی 3درصد کاهش مییابد. از گذشته هم سرمای شدید از عوامل سکته قلبی در فصل زمستان شناخته شده است، بنابراین توصیه میشود در فصل زمستان لباس گرم پوشیده و از استرس و فشار کاری خودکم کنید.
از فشار کاری خود کم کنید...
قابل توجه افرادی که به شدت کار میکنند: طبق گزارش ان بی سی استرس عامل یک سوم از موارد سکته قلبی است و تازه فشار کاری بیش از حد میتواند خطر سکته قلبی را دو برابر افزایش دهد. البته خبر خوب اینکه به گفته دکتر لوری شما میتوانید با انجام فعالیتهایی که استرس را کم میکنند به میزان زیادی خطر سکته قلبی را نیز کمتر کرده و به سلامت قلب خود کمک کنید.
تحقیقی که روی گروهی از افراد شرکتکننده در دوره آموزش کنترل استرس انجام شده نشان میدهد در انتهای این دوره فشارخون و سطوح قند خون این افراد با کم شدن استرسشان به میزان قابلتوجهی کاهش پیدا کرده است. البته بسیاری از این افراد در ابتدا از میزان استرس خود بیاطلاع بودند. بهترین توصیه برای حفظ سلامت قلب کم کردن فشار کاری و رفتن به مسافرت هر چند وقت یکبار است.
مراقب افزایش سطح میلوپراکساید خود باشید...
براساس تحقیقات موسسه کلیولند، سطوح میلوپراکساید(نشانگر التهابی در بدن که از مواد سازنده گلبولهای سفید است) بهترین نشانه برای تشخیص خطر سکته قلبی است. جدیدترین تحقیقات نشان میدهد که افزایش سطح میلوپراکساید باعث میشود کلسترول خوب به کلسترول بد تبدیل شده و در رگها رسوب کند. با آزمایش خون میتوان سطح میلوپراکساید را اندازهگیری کرد. بالا بودن سطح این ماده باعث میشود تا خطر مرگ ناشی از بیماریهای قلبی- عروقی در افراد دو برابر افزایش پیدا کند. بهتر است بدانید که بهترین راه برای جلوگیری از التهاب در بدن و پایین آوردن سطح میلوپراکساید، کم کردن وزن، انجام ورزش منظم، مصرف بیشتر میوهها و سبزیجات و مصرف کمتر مواد قندی و چربی است.
شکر و کربوهیدراتهای ساده دشمن شما هستند
براساس تحقیقات گستردهای که انجام شده شیرینیها، شکلات و آبنبات نهتنها باعث چاقی میشوند بلکه میتوانند کشنده هم باشند. در واقع با افزایش مصرف مواد قندی خطر بیماریهای قلبی- عروقی نیز به میزان قابلتوجهی افزایش مییابد. دکتر لوری میگوید مصرف زیاد کربوهیدراتهای ساده دیگر مثل سیبزمینی تنوری میتواند برای سلامت قلب ضرر داشته باشد چراکه این مواد در جریان خون به سرعت به قند تبدیل شده و باعث آسیب رساندن به عروق و ایجاد مقاومت به انسولین میشوند که عامل مهم ابتلا به دیابت نوع 2 و سکته قلبی است. این مواد عامل بالا رفتن کلسترول خون هم هستند و اینگونه قلب را دچار مشکل میکنند.
سردردهای میگرنی شدید میتوانند کشنده باشند...
براساس گزارش همایش سالانه انجمن نورولوژی ایالاتمتحده، خطر سکته قلبی و گرفتگی عروق در خانمهای مبتلا به میگرن که دچار علائم اورا (یعنی علائم قبل از شروع سردرد مثل تاری دید و ... هستند) بیشتر است. در تحقیق طولانی مدت انجمن سلامت زنان در ایالاتمتحده 27هزار و 860 خانم مورد بررسی قرار گرفتند و محققان به این نتیجه رسیدند که خطر سکته در خانمهای مبتلا به میگرن همراه با علائم اورا نسبت به سایر خانمها به میزان قابلتوجهی بیشتر است. همچنین تحقیقات نشان میدهد که کشیدن سیگار در افراد مبتلا به میگرن خطر سکته را تا 90 برابر افزایش میدهد که خود دلیلی واضح برای اهمیت ترک سیگار بهخصوص در افراد مبتلا به میگرن است.
از هر دهانشویهای استفاده نکنید...
براساس تحقیقات دانشمندان انگلیسی استفاده از بعضی دهانشویهها برای سلامت قلب و عروق ضرر داشته و خطر سکتههای قلبی و مغزی را افزایش میدهد. نتایج تحقیقات آنها نشان داده است که نوعی از این دهانشویهها که به عنوان یک ضدعفونیکننده قوی حاوی مادهای بهنام کلرواکسیدین است چند ساعت بعد از مصرف باعث بالا رفتن فشارخون در افراد سالم میشود. البته به گفته دکتر لوری این مسئله نباید باعث شود که شما مراقب سلامت دهان خود نباشید چراکه بیماریهای لثه نیز از عوامل مهم بروز سکته قلبی هستند. نتایج تحقیقی که در سال 2013 روی 420 نفر بین سنین 60 تا 76 سال انجام شده نشان میدهد که حفظ سلامت دهان و دندان به میزان قابلتوجهی باعث کاهش خطر تشکیل پلاک در عروق این افراد بوده است و محققان براساس شواهد موجود در تحقیقات به این نتیجه رسیدهاند که سلامت دندانها و لثه تاثیر مستقیمی بر سلامت قلب و عروق دارد.