در قسمت اول این مطلب تعدادی از فواید و خطرات سونا و جکوزی را گفتیم. حالا بقیه آنها را از قول متخصصان بخوانید.
با لنز به سونا نروید
سونا اگر خیلی خشک باشد، می تواند باعث خشکی سطح بدن و همچنین چشم ها شود. بنابراین افرادی که دچار خشکی چشم هستند ممکن است با ورود به این محیط علائم خشکی چشم شان تشدید شود. به طور کلی گرما باعث خشکی چشم می شود، اما اگر با رطوبت همراه شود کمتر چشم را اذیت می کند؛ بنابراین سونای بخار انتخاب بهتری نسبت به سونای خشک است.
نکته مهم اینکه در این محیط ها به هیچ وجه نباید از لنزهای تماسی استفاده کرد، زیرا حرارت می تواند باعث خراب شدن لنز شود. به طور کلی اصلا نباید با لنز تماسی وارد محیط استخر شد؛ به خصوص لنزهای نرم که مقداری آب دارند و می توانند به راحتی آب آلوده را به خود جذب کنند.
جکوزی نیز مانند استخر به دلیل آلودگی های احتمالی که دارد، می تواند خطر عفونت های چشمی را بالا ببرد؛ به خصوص اینکه محیط آن کوچک است و افراد زیادی وارد آن می شوند. علاوه بر این مواد ضدعفونی کننده موجود در آب می تواند باعث تحریکات چشمی شود.
جکوزی و خطر ناباروری در مردان
یکی از عوامل محیطی موثر بر ناباروری، دماست. بالا رفتن دمای بدن و استفاده از هر چیزی که دمای بدن را بالا ببرد، می تواند باعث نازایی شود؛ برای مثال مردانی که به طور مکرر از جکوزی استفاده می کنند، بیشتر در خطر نازایی قرار دارند. دمای آلت تناسلی آقایان در حالت طبیعی باید حدود نیم تا یک درجه از حرارت بدن پایین تر باشد تا بتواند عملکرد اسپرم سازی را به طور مناسب انجام دهد.
گرما به طور کلی می تواند روی باروری آقایان تاثیر منفی بگذارد، به خصوص اگر مداوم و طولانی مدت باشد و فرد زمینه ای در رابطه با مشکلات باروری داشته باشد.
به آقایانی که دچار مشکلات باروری هستند توصیه می شود از قرار گرفتن طولانی مدت در معرض گرما به خصوص در ناحیه تناسلی شان خودداری کنند و به صورت مکرر از جکوزی استفاده نکنند.
گرمای زیاد، واریس را تشدید می کند
گرما به اندازه ای که برای آقایان مضر است، برای خانم ها خطر ندارد. با این حال استفاده از درجه حرارت بالا برای خانم ها نیز توصیه نمی شود. از این لحاظ که بالا رفتن دما معمولا باعث می شود رگ های پا درجه حرارت شان بالا برود و در نتیجه در ناحیه تناسلی و در سطح پاها احتمال ایجاد واریس افزایش می یابد. این واریس ها حتی ممکن است در بارداری با خونریزی همراه شوند.
جکوزی آلودگی بیشتری دارد.
بیماری های بسیاری می توانند از طریق استخرها انتشار پید ا کنند. در واقع انتقال بیماری از طریق شنا کردن در استخر بیشتر در آب های گرم اتفاق می افتد و میزان آلودگی ها در آب گرم بیشتر از آب خنک است، زیرا تاثیر مواد ضدعفونی کننده مانند کلر در آب گرم کاهش می یابد و میکروب ها در این شرایط سریع تر رشد می کنند. بنابراین در آب های گرم به خصوص جکوزی تعداد میکروب ها بیشتر و اثر کلر کمتر خواهد بود.
کدام سونا مناسب مزاج شماست؟
شیوه استفاده از سونا و جکوزی به مزاج و طبع تان بستگی دارد و دو فرد متفاوت، هرگز نباید از شیوه مشابهی استفاده کنند.
در گذشته حمام ها طبقه بندی خیلی خاصی داشتند ؛ برای مثال در یک حمام تنظیف وجود داشت که افراد هر 7 تا 10 روز یک بار برای یک و نیم تا دو ساعت از آن استفاده می کردند. این حمام شامل چهار خانه بود از جمله خانه سرد و تر، خانه گرم و تر، خانه سرد و خشک و خانه گرم و خشک. در واقع هر فردی باتوجه به مزاجی که داشت به توصیه حکما از این حمام ها استفاده می کرد.
همچنین حمام ها بنا بر درجه آب طبقه بندی می شدند، از جمله حمام سرد، بسیار سرد، معتدل، گرم و بسیار گرم که مناسب ترین آنها حمام معتدل و تا حدودی سرد است. حمام های گرم باعث تحلیل رفتن بدن، سست شدن اجزای بدن و بی حالی می شوند. بنابراین استفاده زیاد از سونا و جکوزی به صلاح نیست.
به طور کلی افرادی که رطوبت بدن شان خیلی بالاست، یا کسانی که شب ها آب دهان شان روی بالش می ریزد، یا کسانی که حافظه شان ضعیف است، یا خیلی دچار نفخ می شوند، بهتر است از سونای خشک استفاده کنند.
اما کسانی که رطوبت بدن شان کم است و معمولا پوست شان سرد و خشک است، یا در روابط سرد هستند و انرژی کمی دارند، بهتر است برای بازه های زمانی کوتاه، از سونای مرطوب استفاده کنند.
به بدن تان شوک وارد نکنید
استفاده از حوضچه آب سرد بلافاصله بعد از سونا یا جکوزی می تواند فوق العاده خطرناک باشد و شوک شدیدی به کل بدن وارد کند. این در حالی است که افراد می توانند همان نشاطی که با پریدن داخل حوضچه آب سرد پیدا می کنند را با زدن پا تا مچ در آب سرد برای سه دفعه بعد از سونا یا حمام بدست آورند.
در واقع نقاط تحریک بدن در کف دست و کف پا هم وجود دارند و کافی است کف پای خود را داخل آب یخ بگذارید تا همان نشاط را بدست آورید.