ایده استفاده از تستهای تنفسی برای تشخیص بیماریها به زمان بقراط بازمیگردد که حدود 400 سال پیش از میلاد مسیح به ارتباط بین بوی بازدم انسان و برخی بیماریها اشاره کرد.مدتهای مدید پزشکان متوجه این مطلب شده بودند که چگونه بوی خاص بازدم انسان میتواند با یک بیماری مرتبط باشد. این در حالی است که پزشکان امروزی این ایده را پیشتر برده و در واقع میتوانند از طریق بررسی ویژگیها و اثرات خاصی در بازدم انسان، برخی از بیماریها را تشخیص دهند.
در این روش از طیفسنجهایی استفاده میشود که میتوانند ترکیبهای شیمیایی بسیار ریز و ذرهبینی در دم و بازدم را شناسایی کنند. پزشکان سپس با بررسی نوع این ترکیبها به درک بهتر از فرآیندهایی که در بدن اتفاق میافتند، میرسند.«رائد دویک» از موسسه تحقیقاتی کلیولند در این رابطه میگوید: برای هر بیماری و مشکلی که تست خون وجود داشته باشد تست تنفس نیز وجود دارد.لایوساینس در این گزارش به بررسی چند بیماری مهم پرداخته که از طریق تست تنفس قابل تشخیص هستند. این بیماریها عبارتند از:
سرطان ریه
پزشکان پیشتر دریافته بودند برخی حیوانات قادرند برخی بیماریها را با بو کشیدن، تشخیص دهند. پزشکان با این ایده سعی کردند به تکنولوژی بینی الکترونیک دست پیدا کنند. این شیوه از طریق جداسازی تصاویر مختلف از ترکیبهای ارگانیک بیثبات در نمونههای تنفسی انسان انجام میشود. هرچند پزشکان هنوز قادر نیستند به طور آشکار تشخیص دهند کدام ترکیبهای ارگانیک بیثبات به بیماریهای مختلف مرتبط است اما این بینی الکترونیک دستکم میتواند سرطان ریه را از دیگر بیماریهای این عضو تشخیص دهد.
نارسایی قلبی
یک تیم پزشکی در آمریکا توانستند نارسایی قلبی را از طریق بررسی دم و بازدم بیمار تشخیص دهند. این آزمایش در اصل برای شناسایی نارسایی کلیوی بکارگرفته شده بود. پس از آن مدت زیادی طول نکشید که پزشکان دریافتند بیماران قلبی اثرات تنفسی مخصوص به خود را دارند.
چاقی
نتایج یک مطالعه دیگر توسط پزشکان در آمریکا نشان داد که با بررسی تنفس میتوان احتمال ابتلا به چاقی را پیشبینی و افراد مستعد چاقی را شناسایی کرد. در این بررسی نمونههای تنفسی 792 نفر آزمایش و مشخص شد در افرادی که انباشت بالایی از گاز متان و هیدروژن وجود دارد شاخص توده بدنی و میزان چربی نیز بالاتر است.
دیابت
مطالعات نشان داد وقتی بوی تنفس فرد دیابتی شبیه به بوی میوه یا لاک ناخن باشد، این بوی خاص میتواند نشانه وجود یک مشکل جدی در این بیمار موسوم به «کتواسیدوز دیابتی» باشد. این یک مشکل جدی برای بیماران دیابتی است که زندگی آنها را تهدید میکند و زمانی اتفاق میافتد که بدن نمیتواند از قند به عنوان منبع سوختی استفاده کند زیرا انسولین کافی وجود ندارد و به جای آن چربی سوخته میشود. کتواسیدوز دیابتی از عوارض حاد دیابت است.
نارسایی کلیوی
وقتی بوی تنفس فردی شبیه به آمونیاک است، نشان از ابتلای وی به نارسایی کلیوی دارد. کلیهها مواد زائد را از خون خارج میسازند اما زمانی که کلیهها دچار نارسایی میشوند حجم کمتری از مواد زائد را از خون خارج میکنند. به همین دلیل مواد زائد تولید شده در بدن از طریق سیستم تنفسی و به شکل بوی نامطبوع از بدن خارج میشوند.