اگر چه گاهی محققان به نتایج جدیدی میرسند و ساز دیگری کوک میکنند اما همگی بر یک موضوع اتفاق نظر دارند و آن رعایت حد اعتدال است.
اگر اهل مطالعهی مقالات علمی و پزشکی باشید خواهید دید که هر روز محققان به یک نتیجه ی جدید میرسند که گاهی در تضاد آشکار با نتایج قبلی است. مثلا همین چند وقت پیش پژوهشی منتشر شد که نشان میدهد مصرف زیاد شیر باعث شکنندگی استخوانها میشود. در این صورت است که آدم انگشت به دهان میماند کدام حرف را باید قبول کند.
اگر چه گاهی محققان به نتایج جدیدی میرسند و ساز دیگری کوک میکنند اما همگی بر یک موضوع اتفاق نظر دارند و آن رعایت حد اعتدال است. خداوند نعمتهایی در اختیار ما قرار داده تا از آنها نهایت استفاده را ببریم. اما هیچ عقل سلیمی حکم به زیادهروی در مصرف این نعمتها نمیکند. در این مقاله ٩ یار سلامتی را معرفی میکنیم که باید بدون افراط کردن از آنها نهایت استفاده را ببرید. لطفا با ما همراه باشید.
به به آجیل
بادام، فندق، پسته، گردو، بادام هندی و غیره. هیچ کس نمیتواند ادعا کند که با خوردن آجیل ها کیفش کوک نمیشود. خوشبختانه نتایج پژوهشهای متعدد نیز نشان داده است که آجیل خواص زیادی دارد و برای سلامتی مفید است.
به عقیدهی محققان آجیل باعث کاهش کلسترول بد خون، خطر ابتلا به دیابت نوع2، بیماریهای قلبی عروقی، سنگ کیسه ی صفرا و برخی از سرطانها مانند سرطان کولون میشود. اما با این حال باید بدانید که آجیل بینهایت چرب است. در نتیجه اگر میخواهید از خواص آن بهرهمند شوید اما در عین حال در معرض چربی زیاد آن نباشید باید به روزی 30 گرم کفایت کنید.
سیب، پرتقال و گوجه فرنگی
اگر چه این سه میوهی خوشمزه و پرطرفدار بسیار سالم و مفید هستند اما در عین حال اسیدی نیز هستند. باید بدانید که مصرف زیاد مواد غذایی خیلی ترش و اسیدی باعث آسیب به مخاط معده و مری میشود. این گونه زیاده روی در طولانی مدت میتواند احتمال زخم در لوزالمعده و زخم معده و غیره را بالا ببرد. توجه داشته باشید که داشتن رژیم غذایی سرشار از موادغذایی ترش و اسیدی امکان بروز ریفلاکس معده را نیز بالا میبرد.
این مشکل معمولا خواب را نیز برهم زده و فعالیتهای روزمره را دچار اختلال میکند. مواد غذایی ترش و اسیدی به مینای دندانها نیز آسیب زده و گاهی باعث سوراخ شدن آنها میشود. برای اطمینان بیشتر توصیه میشود که روزانه بیش از دو عدد از این میوهها مصرف نشود.
ورزش کردن
در همین بخش خودمان هر روز سفارش میکنیم که ورزش کنید. با وجود اینکه بعضیها از جایشان تکان نمیخورند و اصلا اهل ورزش نیستند بعضی دیگر معتاد باشگاه و ورزش کردن هستند.
این گروه دوم به قدری شیفتهی تناسب اندام و ورزش هستند که برخی از اثرات منفی ورزش زیاد را فراموش میکنند. به این افراد، معتادین به ورزش اطلاق میشود. این اعتیاد نیز معمولا در بین افرادی دیده میشود که از مشکلاتی مانند آنورکسی یا بولیمی رنج میبرند که تاثیر زیادی در روح و جسم افراد دارند.
برخی از ورزشکاران حرفهای دیگر نیز به دنبال ثبت رکورد هستند و به سختی تمرین میکنند. متاسفانه ورزش سخت و طولانی میتواند باعث بروز مشکلاتی مانند خستگی مزمن و افسردگی و غیره شود. همین که شما ورزش سبکی مانند پیادهروی، دوی نرم، شنا، دوچرخه سواری و غیره را در برنامه ی روزانه تان بگنجانید خدمت زیادی به سلامتیتان کردهاید.
نمک
احتمالا شما هم در اطرافیانتان کسانی را میشناسید که در سفره یک نمکدان اختصاصی دارند. البته که نمک برای بدن ضروری است و مصرف به اندازهی آن فواید زیادی دارد. افرادی که نمک نمیخورند در معرض برخی از مشکلات مانند کمبود ید و اختلالات تیروئید یا گواتر قرار میگیرند. همچنین باید بدانید که نمک برای درمان سرماخوردگی نیز مفید است.
در واقع نمک به نرم و روان شدن مخاط کمک کره و باعث دفع آنها و باز شدن بینی میشود. با این حال یادتان باشد که مصرف زیاد آن بدنتان را خالی از کلسیم کرده و استخوانهایتان را پوک میکند. به خاطر اینکه نمک زیاد باعث دفع کلسیم از طریق کلیهها میشود.
از این گذشته این چاشنی شور باعث افزایش فشار خون شده و به تدریج خطر بیماریهای قلبی عروقی را افزایش میدهد. در نهایت اینکه نمک زیاد باعث افزایش خطر احتباس آب و تورم بدن با افزایش وزن میشود.
آبمیوه ها
مصرف آبمیوه ساده تر است. نیازی به شستن و پوست گرفتن ندارد و میشود یک نفس آن را سر کشید. اما باید بدانید که هیچ چیز به اندازهی خوردن میوهی درسته و کامل و یا سبزیجات مفید نیست. به خاطر اینکه سرشار از فیبرهای غذایی هستند که برای بدن لازم و ضروری است. با وجود اینکه مصرف آبمیوهها به خصوص آبمیوههای طبیعی و خانگی برای سلامتی مفید است اما توصیه میکنیم تا حدامکان از میوه استفاده کنید.
سویا
متخصصین تغذیه توصیه میکنند که مصرف پروتئینهای حیوانی کاهش داده شود. در نتیجه مصرف سویا به عنوان منبع پروتئین غیرحیوانی جایگزین خوبی به نظر میرسد. مصرف سویا و مشتقات آن مانند توفو و شیر سویا به کنترل فشار خون و میزان کلسترول خون کمک زیادی میکند. با این حال مصرف زیاد و بیش از اندازه ی سویا مانع از جذب آهن کافی شده و باعث بروز کمخونی به ویژه در گیاهخواران میشود. توجه داشته باشید که سویا همچنین حاوی استروژن است که مصرف زیاد آن خطر ابتلا به سرطان رحم را بالا میبرد.
چای
چای حاوی کاتچین است که به چربی سوزی و لاغری کمک میکند و تاثیر خوبی در مقابله با سلولیت دارد. علاوه بر این چای یک نوشیدنی انرژیزای مناسب است. به طوری که میتواند عملکرد فیزیکی بدن و بخصوص استقامت آن را به میزان 12 درصد افزایش دهد. باید بدانید که چای سفید از بروز خطر سرطان پیشگیری کرده و شهرت زیادی در مقابله با چین و چروک صورت دارد.
اما با این حال نباید در مصرف آن به خصوص بلافاصله بعد از غذازیادهروی کرد چون مانع از جذب آهن کافی شده و به تدریج باعث کم خونی میشود. توجه داشته باشید که از مصرف همزمان چای و داروها نیز باید بپرهیزید. بعضیها عادت دارند که قرصشان را با چای مصرف میکنند اما این کار اشتباه است.
به خاطر اینکه ترکیبات چای مانع از جذب برخی از ترکیبات داروها میشود. علاوه بر این توجه داشته باشید که مصرف بیرویه و زیاد چای باعث بروز زخمهای گوارشی میشود بخصوص زمانیکه ناشتا نوشیده میشود. اگر خدای نکرده دچار زخم معده هستید از مصرف چای بپرهیزید. همچنین بهتر است بدانید که زیادهروی در مصرف چای میتواند باعث بروز تپش قلب، سردرد، وزوز گوش و تاری دید شود.
آفتاب
منبع اصلی جذب ویتامین D بدن همین نور آفتاب است. حتما میدانید که ویتامین D نیز نقش موثری در جذب کلسیم دارد. در واقع زمانیکه بدن به میزان کافی ویتامین D داشته باشد دو برابر بیشتر کلسیم جذب میکند. کمبود کلسیم بدن دیر یا زود استخوانها را ضعیف و شکننده و پوک خواهد کرد. کمبود ویتامین D همچنین باعث بروز اختلالاتی مانند بیماریهای قلبی، سرطان پروستات، شیزوفرنی یا عوارض بارداری میشود. به عقیده ی محققان ارتباطی بین کمبود ویتامین D و بیماریهای خود ایمنی وجود دارد.
با تمام این حرفها، قرار گرفتن زیاد و بیش از اندازه در معرض نور خورشید برای سلامتی مضر است. به خاطر اینکه امکان ابتلا به سرطان پوست به ویژه ملانوم را افزایش میدهد. تا حد امکان بین ساعات 12 تا 3 یا 4 بعد از ظهر در معرض آفتاب تند قرار نگیرید. قبل از خارج شدن از منزل حتما کرم ضدآفتاب بزنید. روزانه 15 دقیقه قرار گرفتن در معرض نور خورشید برای جذب ویتامین D کافیست.زیادهروی در مصرف چای میتواند باعث بروز تپش قلب، سردرد، وزوز گوش و تاری دید شود.
خواب
خوابیدن نیز مانند غذا خوردن جزو نیازهای اولیهی هر انسانی است. بدون خواب عملکرد بدن به تدریج از کار میافتد. با این حال همانطور که زیادهروی در مصرف مواد غذایی مشکل ساز میشود خوابیدن زیاد نیز به سلامتی آسیب میزند.
پرخوابی، باعث افزایش خطر ابتلا به بیماریهای مزمنی مانند بیماریهای قلبی میشود. با وجود اینکه اکثر افراد کمبود خواب دارند در عوض برخی دیگر نیز تا دلتان بخواهد در رختخواب میمانند و میخوابند. برای کاهش هرگونه خطر احتمالی خواب را به 8 تا 9 ساعت محدود کنید.