شاید وقتی اسم جراحی زیبایی به میان میآید، ذهن قریب به اتفاق آدمها به سمت جراحیهای ناحیه صورت چرخ بخورد در حالیکه جراحی زیبایی میتواند حتی تا به انگشتان پا هم برسد و در این حد گسترده باشد!
البته همه جراحیهایی که عنوان زیبایی را با خود یدک میکشند صرفا از سر دلخوشی نیستند و گاهی بروز درد و مشكل فرد را به صرافت حل و فصل قضیه میاندازد و در نهایت قصه جراحی آغاز میشود. جراحی قوز پا هم یکی از همین جراحیهاست. شاید به نظر برسد که این عمل یک نوع جراحی زیبایی برای تغییر شکل پا و بازگرداندن آن به حالت طبیعی است اما درواقع وقتی چنین عملی توسط پزشک توصیه میشود بیشتر جنبه درمانی قضیه مد نظر است تا زیبایی.
با این وصف میتوان این عمل را نوعی جراحی درمانی زیبایی محسوب کرد. اگر شما هم با این انحراف استخوانی درگیر شدهاید و قصد دارید از شر آن خلاص شوید این مطلب را تا انتها دنبال کنید. دکتر حسین فراهینی، ارتوپد، درباره علل بروز هالوکس والگوس، مشکلات و درمان و جراحی آن توضیح میدهد.
هالوکس والگوس چطور ایجاد میشود
اسم علمی قوز پا هالوکس والگوس است. این تغییری است که در شست پا و بهدلایل مختلف بروز میكند. افرادی كه این قوز را كنار انگشت شست پای خود دارند، میدانند كه این قوز با انحراف اولین استخوان کف پا به سمت داخل و منحرف شدن اولین بند انگشت شست به سمت خارج ایجاد میشود. در این حالت قسمت پایینی شست پا زاویهدار میشود و در نهایت استخوانی کمی پایینتر از شست پای فرد بیرون میزند که به قوز پا معروف است.
با بروز این قوز و تغییر شكل ظاهر پا فرد به مرور در انتخاب كفش دچار مشكل میشود، گهگاه درد احساس میكند و از طرفی نگران از بین رفتن زیبایی پایش هم میشود.
آیا ابتلا به این قوز ارثی است؟
بروز این قوز میتواند به صورت مادرزادی باشد که در چنین حالتی جنبه ارثی پیدا میکند و به طور طبیعی خودش را نشان میدهد. در این شرایط نوزاد ممکن است با همین وضعیت و در حالیکه قوز پایش مشخص است، متولد شود. در عین حال این احتمال هم وجود دارد که قوز پا یا همان هالوکس والگوس به دلایل مختلف بیرونی ایجاد شود. در حالت اکتسابی این قضیه یعنی بیرون زدن قوز پا ارتباط مستقیمی با بالا رفتن سن ، وزن و پهن شدن قسمت جلوی پا خواهد داشت.
از بالشتک تا فاصلهانداز انگشتان
بیمارانی که بابت این مشکل درد زیادی را متحمل میشوند باید به پزشک مراجعه کنند و با استفاده از بالشتک روی برجستگی استخوانی درد را به حداقل برسانند. گاهی اوقات پزشکان برای بیمارانی که به چنین مشکلی مبتلا شدهاند فاصله انداز بین انگشتان یا همان اسپیسر را پیشنهاد میکنند.
در صورت تجویز فاصله انداز توسط پزشک این اسپیسر در فاصله بین انگشت اول و دوم بیمار مورد استفاده قرار میگیرد.همه این قضایا در واقع یک پروسه معالجه است كه طول درمان چندان كوتاهی هم ندارد.
اگر درمان طبی آنطور که باید و شاید موثر واقع نشود و بیمار همچنان با همان مشکلات درگیر باشد، جراحی توصیهای است که پیش روی آنها قرار میگیرد.
در مردان شایعتر است یا زنان؟
این مشکل معمولا در خانمها بیشتر به وجود میآید اما مردانی هم هستند كه این مشكل را دارند. از جدیترین عوامل ابتلا به این مشکل استفاده از کفشهای جلو باریک و نوك تیز است.
البته پوشیدن كفشهای نوك تیز و پاشنههای بلند در خانمها یكی از شایعترین فاكتورهای ابتلا به این قوز است. با این وصف بیمارانی که به دلیل این مشکل به پزشک مراجعه میکنند اصولا باید از کفشهای نامناسب استفاده کرده باشند و البته برجستگی نامتعارف موجود در انگشت شست پا آنها را آنقدر عذاب داده باشد که در نهایت برای معاینه نزد دکتر بروند.
البته یک نکته را هم نباید فراموش کرد آن هم اینکه اگرچه قوز پا در موارد اکتسابی معمولا بدون درد ظهور میکند اما گاهی این امکان وجود دارد که همراه درد بیرون بزند و بیمار را کلافه کند. در چنین حالتی چون فضا برای انگشت دوم تنگ شده است، اصلا غیر طبیعی نیست اگر بیمار مشاهده کند که علاوه بر بیرون زدن قوز پا ، انگشت دوم وی هم برجسته شده است.
استخوانی که بریده میشود!
در عمل جراحی این انحراف استخوانی اصلاح خواهد شد. در واقع با برش استخوانی سطح برجسته صاف میشود و البته تاندونها نیز بالانس خواهند شد و به این ترتیب است که اصلاح قوز پا انجام میگیرد. با این اوصاف انحراف استخوانی که این روزها بین مردم به خصوص خانمها بسیار شایع شده، رفع و رجوع میشود.
البته بیشتر کسانی که در ابتدا برای این مشکل به پزشک مراجعه میکنند به دلیل نافرم بودن شکل پا مراجعه به پزشک را در دستور کار خود قرار میدهند هرچند اگر این مشکل تحت درمان قرار نگیرد اصلا بعید نیست در مراحل بعدی دردهای شدیدی را هم به همراه داشته باشد.
دوران نقاهت
البته بعد از عمل هم احتمال اینکه بیمار دردی را متحمل شود، کاملا وجود دارد. به هر حال برش استخوانی انجام شده و اصلا بعید نیست فردی که مورد عمل جراحی قرار گرفته تا 2 الی 3 ماه آینده حین راه رفتن دردی را در ناحیهای که عمل روی آن انجام شده است، احساس کند اما در نهایت بهبودی بیمار به مرور حاصل میشود و بعد از گذراندن همان دوره 2 الی 3 ماهه درد هم قطع شده و بیمار در شرایط طبیعی قرار میگیرد.
گاهی امکان بازگشت وجود دارد
باید به این نکته هم توجه داشت که اگر این انحراف استخوانی به طور دقیق و صحیحی اصلاح نشود یا اینکه به زبان سادهتر عمل جراحی به خوبی که باید روی بیمار انجام نشود، با توجه به شرایط خاص بیمار احتمال بازگشت انحراف استخوانی یا همان قوز پا وجود دارد اما این احتمال کم است و نباید در این باره نگرانی زیادی وجود داشته باشد.
پاشنه بلند و نوک تیز ممنوع
کفش راحت ، با سر پهن و به طور کلی کفشهای مناسب بهترین راه پیشگیری از بروز قوز پا به طور اکتسابی است. خانمها و البته خانمهای سندار باید از پوشیدن کفشهای نوك تیز و پاشنه بلند به طور مرتب پرهیز کنند بهخصوص اگر دچار چنین مشکلی شدهاند چون اصرار بر استفاده از چنین کفشهایی بیماری آنها را تشدید میکند.
در عین حال اگر این انحراف استخوانی در پای آنها ایجاد شده بهتر است مواقعی که در منزل هستند حتما از اسپیسر یا همان فاصلهانداز بین انگشتان استفاده کنند اگرچه معمولا درمانهای طبی، جوابی را که انتظار میرود نخواهند داد و در نهایت عمل جراحی گزینهای است که پیش روی بیمار قرار میگیرد.