چندین سال پیش در ابتدای ورود موبایل به ایران تنها برای مکالمه از آن استفاده میشد و تعداد افراد موبایلدار کاملا محدود بود اما بهتدریج تکنولوژی پیام کوتاه به آن اضافه شد و روز به روز به کاربران آن افزوده شد تا اینکه گوشیهای هوشمند به بازار آمدند و درکنار قابلیتهای قبلی اپلیکیشنهای جدید و اینترنت دنیایی جدید را برای ما بهوجود آوردند.
اگر نگاهی به اطراف خود بیندازید در مهمانیها، نشستهای دوستانه، در مسیر خانه، داخل اتوبوسها و حتی کلاسهای درس تعداد زیادی از افراد با گوشی تلفن همراهشان سرگرماند. طوری که اعتیاد به موبایل و رایانه این روزها دیگر عادی شده است! غافل از اینکه همین استفاده مداوم ممکن است سلامتتان را در آینده به خطر بیندازد. متخصصان در این مورد به شما توضیح میدهند.
موبایل باعث تبخال و زگیل میشود؟!
دکتر حبیب انصاریان، متخصص بیماریهای پوست، استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران: امواج موبایل آنقدر قوی نیستند که در پوست نفوذ کنند اما در افرادی که مدام در حال صحبت کردن هستند گاهی اوقات باعث آزاد شدن هیستامین در پوست و تنگ شدن عروق آن میشود. علاوه براین استفاده مداوم از موبایل و رایانه چشمها را خسته میکند بنابراین بهتر است هر چند دقیقه یک بار چشمهای خود را ببندید و بچرخانید تا اشک چشم به همه جای آن منتقل شود. همچنین موبایل به دلیل اینکه به آب دهان، اشک چشم و ترشحات پوست آلوده میشود میتواند باعث انتقال بیماریهای واگیردار مثل زرد زخم، تبخال، زگیل و ... از فردی به فرد دیگر شود. پس بهتر است هر چند وقت یک بار گوشی خود را ضدعفونی کنید. با این حال چون سطح آن خشک است احتمال این انتقال خیلی زیاد نیست. جالب است بدانید که جوشهای صورت ربطی به استفاده از موبایل ندارند.
موبایل و مشکلات چشم
دکتر حیدر سیاتیری، متخصص چشم و فوقتخصص جراحی قرنیه، آب مروارید و لیزیک و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران: امروزه مانعی برای استفاده از وسایل الکتریکی وجود ندارد اما اساسا هر چیزی که به صورت غیرعادی و بیش از حد استفاده شود، میتواند مشکلساز باشد. یکی از شایعترین مشکلات بهدنبال استفاده از موبایل، رایانه و تلویزیون، کم شدن اشک و خستگی چشم است، بنابراین توصیه میشود موقع کار با این وسایل مرتب پلک بزنید و به اندازه کافی آب بنوشید. کار با این وسایل نباید به صورت ممتد باشد، پس در این بین حتما دقایقی را استراحت کنید. بهترین فاصله بین چشم و مانیتور موبایل و لپتاپ معمولا 45 تا 50 سانتیمتر است. نوع مانیتور نیز تفاوت خاصی در رابطه با آسیبهای چشمی ندارد چراکه امروزه سیستمها پیشرفته هستند و صدمهای به چشم نمیرسانند. چشم ما طیف نوری صفحه مانیتور را فیلتر میکند بنابراین این نور مزاحمتی برای چشم ایجاد نخواهد کرد. تنها مسئله این است که شخص باید دیدش اصلاح شده باشد، به اندازه کافی پلک بزند و بین کار استراحت کند.
موبایل و ناباروری در مردان
دکتر محمدعلی زرگر شوشتری، استاد ارولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران: تاثیر موبایل روی اسپرمها و قدرت باروری هنوز به طور علمی ثابت نشده و در حد فرضیه است. اما لپتاپ بهدلیل گرمایی که ایجاد میکند اگر روی پا نزدیک ناحیه بیضهها قرار گیرد، ممکن است به باروری آسیب بزند. اصولا درجه حرارت کیسه بیضه 5/1 درجه از حرارت بدن پایینتر است و اگر این حرارت بالا برود، ممکن است باعث مرگ اسپرمها شود. برای مثال کسانی که در نانوایی کار میکنند بیشتر دچار این مشکل میشوند، بنابراین گرما صددرصد اثر منفی دارد اما اینکه آیا واقعا لپتاپ چنین گرمایی ایجاد میکند یا خیر، هنوز بررسی نشده است. با این حال بهتر است افراد جوانی که نگران باروری خود هستند به جای روی پا گذاشتن لپتاپ آن را روی میز قرار دهند.
موبایل و مشکلات مغزی
دکتر محمدرضا قوام نصیری، متخصص رادیولوژی، انکولوژی و سرطان، عضو هیات علمی دانشگاه علومپزشکی مشهد: موبایل میتواند بهطور بالقوه بر سلامت مغز و بدن تاثیر بگذارد اما نکته مهم، مدت زمان صحبت کردن است. هرچه این زمان طولانیتر باشد عوارض آن نیز بیشتر خواهد بود. بهتر است زمانی که از موبایل استفاده نمیکنید آن را در کنار خود نگذارید، در جیب خود قرار ندهید و به دور گردنتان نیندازید. عوارض موبایل در حالت خاموش کمتر است و اگر باتری آن درآورده شود تقریبا بیعارضه میشود. قرار دادن موبایل در کنار بالشت هنگام خواب عوارض زیادی در پی خواهد داشت. بهتر است برای بیدار شدن از زنگ موبایل استفاده نکنید و آن را دور از خود نگه دارید. به طور کلی امواج الکترومغناطیس برای سلامت زیان دارند که در این مورد کودکان حساستر از بزرگسالان هستند.
موبایل و ناباروری در زنان
دکتر اشرفالسادات جمال، متخصص زنان و زایمان، دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران: استفاده از موبایل بهطور غیرمستقیم میتواند بر باروری تاثیر بگذارد. به عبارت دیگر چون اضطراب و استرس را زیاد میکند و فکر را مشغول میسازد به طور غیرمستقیم روی تخمکگذاری اثر میگذارد. درواقع کسانی که برنامه کاری فشرده دارند و مدام با موبایل حرف میزنند بهدلیل اینکه عصبی میشوند محور مغزی و هورمونیشان تحتتاثیر قرار میگیرد. خانمهای باردار نیز بهتر است کمتر از موبایل استفاده کنند. درواقع هرچه استرسهای محیطی کمتر باشد، بهتر است.
موبایل و سردرد
دکتر حمیدرضا ترابی، متخصص بیماریهای مغز و اعصاب، عضو هیات علمی انجمن MS ایران: تاثیر امواج موبایل روی بدن هنوز از نظر علمی صددرصد ثابت نشده است اما بعضی گزارشها اعلام کردهاند میزان سردرد و عدم تمرکز در کسانی که بیش از حد از موبایل استفاده میکنند، بیشتر است. بنابراین توصیه میشود تا جایی که میتوانید موبایل را از بدن خود دور نگه دارید و برای ساعاتی از روز آن را خاموش کنید؛ بهخصوص وقتی به تلفن ثابت دسترسی دارید. همچنین بهتر است به جای قرار دادن آن کنار گوش از آیفون گوشی استفاده کنید.
موبایل و کیستهای کاذب
دکتر امیرهوشنگ احسانی، متخصص بیماریهای پوست، مو، زیبایی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران: در رابطه با تاثیر موبایل روی پوست خیلی مطالعه نشده است. تنها چیزی که راجع به آن صحبت شده کیستهای کاذب هستند که بیشتر ممکن است براثر استفاده از هدفون در ناحیه گوش خارجی ایجاد شوند. علاوه براین سطح موبایل میتواند منبع آلودگی باشد، برای مثال کسانی که در بیمارستانها کار میکنند و با بیماران مختلف تماس دارند در خطر ابتلا به بیماریهای مختلف قرار دارند. بنابراین با توجه به شغلی که دارید توصیه میشود به صورت دورهای سطح گوشی خود را با پنبه و الکل ضدعفونی کنید.
موبایل و بیخوابی
اندی هپوورت، متخصص اپتومتری: اعتیاد روزافزون مردم به استفاده از تلفنهای همراه ممکن است خطر آسیب چشمی را افزایش دهد. درواقع نور تلفن همراه و سایر وسایل الکترونیکی مثل کامپیوتر، تبلت و تلویزیونهای تخت میتواند به آسیب درازمدت چشم منجر شود.
وقتی به صفحه تلفن هوشمند نگاه میکنید، نوری که به چشمتان میتابد آبی بنفش است. نور آبی بنفش بهطور بالقوه خطرناک و برای پشت چشم به اصطلاح سمی است، بنابراین در طول یک دوره طولانی به طور بالقوه میتواند به چشمتان آسیب بزند. آزمایشها نشان داده که قرار گرفتن در معرض این نوع نور اگر زیاد باشد خطر دژنراسیون ماکولار، از عوامل اصلی نابینایی، را بالا میبرد. هرچند نور آبی «خوب» (آبی فیروزهای) برای تنظیم ساعت بیولوژیکی بدن لازم است، اما تصور میشود که آبی بنفش میتواند نظم خواب را به هم بزند و بر حال روحی اثر بگذارد. اگرچه نمیدانیم که آیا رابطهای مستقیم بین این نوع نور با مشکلات چشم وجود دارد یا خیر، اما شواهد قوی آزمایشگاهی نشان میدهد به طور بالقوه چنین رابطهای وجود دارد. درواقع ترکیبی از پلک نزدن و نزدیک نگه داشتن تلفن به چشم است که به بینایی فشار میآورد.