جشن تولد، مهمانیهای خانوادگی، جشن سال نو و بسیاری از موارد دیگر از جمله مراسمی است که اغلب سوژههایی برای عکاسی بیاد ماندنی بهشمار میروند.
متاسفانه یکی از مشکلاتی که هنگام عکاسی در این لحظات به چشم میخورد، نور کم محیط و بیکیفیت بودن عکسهای نهایی است؛ بویژه اگر این عکسها با دوربین تلفنهای همراه گرفته شود.
همانطور که بسیاری از شما میدانید برای عکسبرداری در محیطهای کم نور باید مدت زمان بیشتری را به مراحل آشکارسازی تصویر (exposure) توسط دوربین اختصاص داد. صرف این زمان طولانی موجب میشود در پی کوچکترین حرکت سوژه موردنظر یا لرزش دوربین در دستانتان، عکس تار و محو شود. در صورتیکه عملیات آشکارسازی در مدت زمان کوتاهی صورت بگیرد نیز نور کم محیط موجب میشود سوژههای شما بخوبی در تصویر مشخص نباشد و محیط عکس تاریک شود.
اگر دوست دارید مانند یک عکاس حرفهای تصاویری با بالاترین کیفیت را در محیطهای کمنور تهیه کنید باید ابتدا دوربین خود را از حالت اتوماتیک خارج کرده سپس با توجه به نکات زیر، عکسبرداری از سوژههای موردنظرتان را انجام دهید.
ارتقای سطح ایزو
تنظیمات ایزو (ISO) در دوربین، به شما این امکان را میدهد میزان حساسیت دوربین به نور را مشخص کنید. هرچه ایزو بیشتر باشد، دوربین سریعتر میتواند محیط مقابل خود را در نور موجود مشاهده کند. بنابراین شما میتوانید با افزایش میزان ایزو، عکسهای خود را در مدت زمان سریعتری تهیه کرده و تاری ناشی از حرکت سوژه یا تکان خوردن دوربین در دستانتان را به حداقل برسانید.
شاید با دانستن این نکته فکر کنید همهچیز تمام است و با افزایش سطح ایزو میتوان براحتی در هر محیط کمنوری به عکاسی پرداخت. توجه داشته باشید افزایش سطح ایزو موجب افزایش نویز در تصویر شما میشود، بخصوص اگر تصویر شما دارای بخشهایی با رنگ ثابت باشد، این نویزها میتواند بهصورت بافتهایی از نقاط رنگی روی تصاویر شما ظاهر شود. پس باید توجه داشته باشید سطح ایزو را تا حدی افزایش دهید که کمترین نویز در عکسهای شما مشاهده شود. بسیاری از دوربینهای امروزی این قابلیت را دارند که تصاویر با کیفیتی را تا حداقل سطح 800 ایزو در اختیار شما قرار دهند.
بهکارگیری HDR
عکسبرداری در حالت HDR به شما این امکان را میدهد توازن قسمتهای تاریک و روشن را برقرار کرده و عکس نهایی را با نور یکنواخت در تمام قسمتها در اختیار بگیرید. در این حالت دوربین شما دو یا سه عکس متوالی را با آشکارسازیهای متفاوت تهیه کرده و از ترکیب آنها با یکدیگر، جزئیات روشنترین و تاریکترین نقاط تصویر را دریافت میکند. در ادامه با بررسی اطلاعات بهدست آمده، تصویر نهایی را اصلاح کرده و عکسی با کیفیت مناسب در اختیار شما قرار میدهد.
باتوجه به تهیه چند عکس متوالی در این روش باید دقت داشته باشید سوژههای شما هنگام عکسبرداری حرکتی نداشته باشد. این حالت را برای عکسهای دستهجمعی و عکسبرداری از مناظر به شما پیشنهاد میکنیم.
قابلیت (HDR (high dynamic range در نرمافزار بسیاری از تلفنهای همراه در بخش Settings یا Camera Scenes قابل مشاهده است.
استفاده از زمانسنج
شاید شما نتوانید لرزش دستهایتان را هنگامی که دوربین به دست میگیرید مهار کنید، اما انجام این کار برای میز یا سهپایه دوربین بسیار آسان است. پس اگر سطح ایزو را ارتقا دادهاید یا قابلیت HDR را فعال کردهاید و میخواهید لرزش دستانتان را نیز به صفر برسانید، میتوانید دوربین را روی یک میز قرار دهید یا از سهپایه دوربین کمک بگیرید.
همچنین برای جلوگیری از لرزش دوربین هنگام فشار دادن دکمه شاتر میتوانید زمانسنج دوربین را برای عکسبرداری خودکار در بازههای زمانی 5 تا 30 ثانیه فعال کنید.
استفاده بهینه از فلاش
شاید بسیاری از کاربران فکر کنند استفاده از فلاش در هر شرایطی موجب افزایش کیفیت عکسها میشود، اما این طرزفکر کاملا غلط است. استفاده از فلاش در همه شرایط افزایش کیفیت تصویر را بهدنبال ندارد. گاهی اوقات تهیه یک عکس در محیط کمنور غیرممکن است و در چنین شرایطی باید از فلاش کمک بگیرید.
چنانچه در این موارد به سوژه نزدیک شده و فلاش نیز زده شود، عکس نهایی شما غیرطبیعی بوده و نور بسیاری روی سوژه شما مشاهده میشود. توجه داشته باشید برای عکسبرداری در این شرایط باید پس از فعالسازی فلاش، کمی از سوژه موردنظرتان فاصله گرفته تا نور فلاش در محیط پخش شود. با این کار نور فلاش بهطور یکنواخت به سوژه رسیده و عکس نهایی از کیفیت قابل قبولی برخوردار خواهد بود.