سامان جنگل دوست چهارشنبه ۲۹ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۰:۳۰

حتما تا به حال با افرادی مواجه شده‌اید كه با شروع فصل‌های‌ سرد اخم‌های‌شان در هم فرومی‌رود و از آمدن سرما ابراز نگرانی می‌كنند. غالب این افراد مزاج سرد و تر داشته و توان تحمل سرما و رطوبت هوا را ندارند. این گروه از مردم معمولا پاییز و زمستانی سخت را پشت سر می‌گذارند و اغلب بیماری‌های شایع زمستانی را تجربه می‌كنند.

این گروه برخلاف افرادی كه طبع گرم و خشك دارند و پاییز و زمستان راحتی را پشت سر می‌گذارند، مجبورند دائم از لباس‌های گرم، لباس‌های بافت و پشمی استفاده كنند و با رژیم غذایی مناسب و ایجاد تعادل مزاجی زمستان را راحت‌تر و بدون بیماری پشت سر بگذارند و از ابتلا به بیماری‌ها و دردهای شایع زمستانی مصون بمانند.

اگر شما هم مزاج سرد و تر دارید یا در گروه افراد بلغمی‌مزاج هستید بهتر است توصیه‌های زیر را در شیوه زندگی و برنامه غذایی روزانه‌تان در نظر بگیرید تا زمستان پیش‌رو را بدون بیماری سپری كنید.

کله پاچه نخورید

یكی از روش‌هایی كه با كمك آن می‌توان حرارت درونی بدن را افزایش داد و به ایجاد اعتدال در طبع بدن پرداخت گنجاندن خوراكی‌ها و غذاهایی با طبع گرم در برنامه و رژیم غذایی روزانه است. مصرف خوراكی‌های با طبع گرم برای مردان و زنانی كه مزاج سرد و تر دارند یا مزاج آنها بلغمی است بسیار ضروری است چرا كه این شیوه به آنها كمك می‌كند تا علاوه بر كنترل مزاج عوارض و بیماری‌های ناشی از فصل‌های سرد سال را نیز كنترل كنند. در بسیاری از متون طب سنتی اشاره شده گنجاندن گوشت گوسفند به برنامه غذایی روزانه به‌ویژه تهیه كباب از گوشت گوسفند كه روی حرارت مستقیم و اندك ذغال كبابی شده باشد بهترین انتخاب است.

مصرف این كباب نه‌تنها به تولید انرژی و حرارت درونی بدن كمك می‌كند بلكه می‌تواند مانع از ابتلا به برخی از عوارض فصل‌های سرد مانند دردهای مفصلی شود. این در حالی است كه بسیاری از مردم تصور می‌كنند مصرف كله‌پاچه می‌تواند در روزهای زمستان به افزایش حرارت درونی كمك كند در حالی كه كله‌پاچه به‌دلیل طبع سرد و مرطوبی كه دارد برای افراد بلغمی‌مزاج به ویژه در زمستان نامناسب است.

3 گیاه جادوگر را بشنا سید

یكی دیگر از روش‌هایی كه با كمك آن می‌توانید مزاج سرد و تر خود را معتدل كنید گنجاندن پودر گیاهان معطر با طبع گرم مانند زنجبیل، دارچین و زیره در برنامه غذایی است. این شیوه نه‌تنها در طب سنتی ایران بلكه در شیوه‌های درمانی طب سنتی هند نیز از جمله ساده‌ترین و موثرترین روش‌ها برای تقویت بدن افراد سردمزاج در پاییز و زمستان محسوب می‌شود.

البته مصرف خوراكی‌ این ادویه‌ها در كنار استفاده موضعی از روغن تهیه شده از این گیاهان مانند روغن دارچین و زیره یا رایحه‌درمانی با اسانس‌ها و عصاره‌ گیاهانی كه مزاج گرم دارند مانند اسانس گل نرگس یا دارچین به كنترل سردی و تری بدن و افزایش مقاومت بدن در برابر هوای سرد و بارانی پاییز و زمستان كمك می‌كند.

اگر آبریزش بینی و سینوزیت سراغ‌تان می‌آید...

اكثر مردان و زنانی كه مزاج سرد و تر دارند با شروع شدن نخستین روزهای پاییز با آبریزش بینی و چشم، زكام و حتی درد سینوس‌ها مواجه می‌شوند؛ عوارضی كه غالبا تا پایان زمستان آنها را همراهی كرده و زندگی را در 6 ماهه دوم سال برای‌شان سخت و دشوار می‌كند. به گفته درمانگران طب سنتی برای این گروه راه چاره‌ای ساده و بسیار موثر وجود دارد و آن استفاده از بخور 6 گیاه است.

برای تهیه این بخور كافی است یك قاشق چای‌خوری از گیاهان خشك شده اسطوخودوس، مرزنجوش، آویشن، تخم گشنیز، پونه و نعناع را با هم خوب هم بزنید و سپس این مخلوط را درون 3 تا 4 لیوان آب بریزید و روی حرارت قرار دهید تا بجوشد و بخار از آن ساطع شود. از بخار تهیه شده از این گیاهان استنشاق كنید و اجازه دهید این بخار در فضای اتاق و خانه‌تان بپیچد. در نهایت می‌توانید جوشانده به‌دست آمده از این گیاهان را صاف كرده و یك فنجان از آن را میل كنید.

سیستم ایمنی را تقویت کنید

گیاه اکیناسه نیز یکی دیگر از گیاهان دارویی بسیار پرفایده برای درمان عفونت‌های دستگاه تنفسی فوقانی، سینوس‌ها، حنجره و گلوست که ضمن درمان این موارد موجب تقویت سیستم ایمنی بدن نیز می‌شود. اکیناسه اگرچه گیاهی است که اصالت ایرانی ندارد اما فرآورده‌های آن به وفور در کشور دیده می‌شود.

درمانگران و متخصصان طب سنتی تجویز قرص‌های اکیناسه را تا روزی 3بار برای بیماران‌شان تجویز می‌کنند. باید توجه داشت این گیاه دارویی باید حتما تحت نظر پزشک و با دستور او مصرف شود چراکه در مواردی منع مصرف این دارو به بیمار توصیه می‌شود.

این پرهیزها را جدی بگیرید

درمانگران طب سنتی برای پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های شایع در فصل‌های سرد به افراد سردمزاج توصیه‌های زیر را گوشزد می‌كنند:

* اگر طبع سرد و تر دارید مصرف شیر و دوغ و دیگر محصولات لبنی به ویژه محصولاتی كه از گاو تهیه می‌شود را در زمستان محدود كنید.

* در روزهای پاییز و زمستان هرگز بیش از 15 دقیقه در حمام وقت صرف نكنید. فضای حمام سرد و مرطوب است و این برای افرادی كه طبع‌شان سرد و تر است، مناسب نیست.

* مصرف خوراكی‌ها و غذاهای چرب را در برنامه غذایی‌تان محدود كنید.

* اگر با مشاوره با متخصص طب سنتی به این نتیجه رسیدید كه مزاج سرد و  تر یا بلغمی دارید در زمستان از سونا استفاده نكنید و در این مورد از متخصص‌تان مشورت بگیرید.

* بهتر است در زمستان کمتر از میوه‌ها مصرف کنید. به‌طور طبیعی نیز در فصل زمستان تنوع میوه کمتری در مقایسه با فصل‌های دیگر سال داریم.

* سعی کنید از غذاهای زودهضم و سبک در فصل زمستان بیشتر در وعده‌های غذایی خود بهره ببرید.

معجزه طب سنتی ایرانی

در طب سنتی ایران برای تقویت سیستم ایمنی دستگاه تنفس، گیاهان دارویی خاصی معین شده که استفاده از آنها در بخورهای خانگی برای کنترل و پیشگیری از ریزش لایه سلولی مخاط تنفسی بسیار مفید است. گیاه آویشن یکی از بهترین این گیاهان است که در ایران نیز به وفور یافت می‌شود. بخور این گیاه علاوه بر آنکه به پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی و زکام کمک می‌کند به دلیل خواص آنتی‌باکتریایی خود منجر به پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های عفونی دستگاه تنفس و سینوزیت نیز می‌شود.

برای تهیه این بخور کافی است 3 تا 4 قاشق از برگ‌های خشک شده آویشن را درون آب جوش بریزید و از بخار آن برای پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های شایع فصل پاییز استفاده کنید. شما حتی می‌توانید این بخور را آماده کرده و آن را در محیط خانه یا کار خود قرار دهید تا فضای خانه را مرطوب کند.

این گیاه از جمله گیاهان دارویی است که برای درمان ناراحتی‌ها و بیماری‌های دستگاه تنفسی فوقانی و تحتانی بسیار موثر است. آویشن به این دلیل که دارای اثرات ضدمیکروبی و خلط‌آوری است و ترشحات دستگاه تنفس را زیاد می‌کند از جمله گیاهان مهم در درمان بیماری‌های ناحیه تنفسی است. علاوه بر این، آویشن به دلیل ویژگی‌هایی که دارد موجب تقویت سیستم دفاعی بدن می‌شود. درمانگران طب سنتی عموما این گیاه را به تنهایی یا در ترکیب با دیگر گیاهان دارویی به بیماران توصیه می‌كنند.



شارژ سریع موبایل