در این مقاله قصد معرفی ۱۲ انیمه زیبا را داریم که در کنار محبوبیت در کشور ژاپن، مورد پسند علاقمندان سایر کشورهای دنیا نیز قرار گرفتهاند.
برای افراد ناوارد بدون شک راحت است که انیمههای ژاپنی را چیزی جز کارتونهای عجیب و غریبی برای کودکان فرض نکنند. در واقع، این تفکری است که بیشتر مردم به ویژه قشر بزرگسال به آن اعتقاد دارند.
انیمه، یا به اعتقاد برخی کارتون ژاپنی، سبک و استایل خاصی از انیمیشن است که اصولا توسط استودیوهای ژاپنی ساخته میشود، هرچند در سالهای اخیر با افزایش محبوبیت این قبیل محصولات در میان مردم اروپایی و آمریکایی شاهد علاقهی استودیوهای غربی برای استفاده از جنبههای مختلف انیمهها در خلق محصولات مخصوص به خود هستیم.
اما وجه تمایز انیمه با کارتونی مانند The Simpsons در چیست؟
در حالی که کارتونهای غربی بیشتر تمرکز برروی طنز دارند، در انیمهها شاهد وجود صحنههایی با مضمامین بزرگسالانه مانند مرگ، مذهب، جنسیت، سیاست و خانواده هستیم. داستان و دنیایی تیره و تار که معمولا در غرب دستمایهی سریالهایی مانند بازی تخت و تاج میشود به راحتی پتانسیل تبدیل شدن به موضوع اصلی انیمههای ژاپنی را دارند.
شخصیت پردازی و جنبههای اغراق آمیز طراحی شخصیتهای داستان در حقیقت نقطهای است که انیمهها خود را از سایر انیمیشنها جدا میکنند. شخصیتهایی خارج از دنیای ما با قدرتهایی فرازمینی و با طراحیهایی مخصوص و رنگارنگ به همراه پیچیدگیهای داستانی، باعث میشوند تا بینندگان بعد از تماشای چند قسمت به سختی تماشای انیمه را کنار بگذارند. به ویژه که برخی از انیمههای معروف جهان مانند Astro Boy یا One Piece، بیش از ۱۵ سال قدمت دارند.
در کشورمان ایران نیز در طول سالیان گذشته شاهد دوبله و پخش محصولات مختلف ژاپنی از جمله انیمههای کاپیتان سوباسا (۱۹۸۳ -در ایران فوتبالیستها) و بچههای کوهستان آلپ (۱۹۸۳) بودهایم که مورد پسند کودکان، نوجوانان و جوانان قرار گرفتهاند. در ادامه با ۱۲ انیمه بیادماندنی و زیبا همراه باشید.
اصطلاحات به کار رفته در متن:
فیلِر (Filler): به قسمتهایی از انیمه میگویند که اساسا از روی مانگا تولید نشده و داستانی فرعی دارد.
مانگا: کتاب مصور ژاپنی که اصولا به صورت سیاه و سفید توسط مانگاکا (ترسیم کننده مانگا) خلق میشود. تقریبا تمامی انیمهها در ابتدا به صورت مانگا منتشر شدهاند.
مانگاکا: هنرمند مانگا یا شخصی که نویسنده و تصویرگر داستانهای مانگایی است را در ژاپن با نام مانگاکا میشناسند.
شینیگامی: در ژاپن به عنوان خدای مرگ شناخته میشود.
FullMetal Alchemist: Brotherhood
دین، مرگ، نژادپرستی، نسل کشی، جنگ، سیاست و علم کیمیا! بله اینها جنبههای مختلف داستانی FullMetal Alchemist: Brotherhood را تشکیل میدهند. اِدوارد و آلفونس اِلریک دو برادر داستان ما بعد از مرگ زودهنگام مادرشان تصمیم میگیرند تا با استفاده از دانستههایِ علمِ کیمیاگری پدرشان، مادر خود را باری دیگر زنده کنند.
جاهطلبی این دو برادرِ کم سن و سال و وجود قانون تبادل مساوی در علم کیمیاگری باعث میشود تا در کنار شکست فرآیند بازگرداندن مادر، اِدوارد، برادر بزرگتر یک دست و یک پای خود را از دست بدهد. هرچند در مقابل آلفونس برادر کوچکتر چیزی فراتر را یعنی تمام جسم خود را از دست داده است.
آغازی پر از امید در نهایت جای خود را به کابوس حبس شدن برادر کوچکتر در جسمی فلزی و از دست رفتن دست و پای برادر بزرگتر، میدهد.
در کنار پیشنهاد تماشای Full Metal Alchemist، در حقیقت قدرت واقعی این اِنیمه در داستان فوقالعاده آن است که شما را وارد سفری فوقالعاده در ۶۴ قسمت میکند. اگر عاشق داستانی پرمحتوا،شخصیتهایی مختلف با گذشتهای متفاوت و مبارزات حماسی هستید بدون شک FMA: Brotherhood نوشتهی هیرومو آراکاوا مناسب شما خواهد بود.
Bleach
۱۱ سال از اولین آشنایی ما با ایچیگو کوروساکی، پسری با توانایی دیدن ارواح شهر کاراکورا میگذرد. پسری ۱۵ ساله که از ابتدا قادر به دیدن ارواح و ارتباط برقرار کردن با آنها بود. اما زندگی عجیب این پسر دبیرستانی زمانی که با روکیا کوچیکی، شینیگامی جوخه سیزدهم دیدار میکند به ناگاه با آغاز حملات ارواح شیطانی یا به اصطلاح هولوها به کل تغییر میکند.
قدرت شکستن طلسم شینیگامی و حملهور شدن بدون فکر وی به سمت یک هولو در نهایت باعث میشود تا روکیا با سپر بلا شدن برابر ایچیگو، تصمیمِ دادن نصف قدرت شینیگامی خود را به وی بگیرد. اما در کمال تعجب این تبادل قدرت، ایچیگو را به یک شینیگامی واقعی تبدیل میکند. هرچند تبدیل کردن یک انسان به شینیگامی بدون شک از طرفِ انجمنِ ارواح دارای پیامدهایی برای روکیا کوچیکی است.
صحنههای اکشن سنگین و پر از خون به همراه تصاویری خشن از حملات شیاطین و شینیگامیها با لباس سامورایی به مراتب به جدیت انیمه بلیچ میافزاید. خط داستانی معقول و عدم تکراری شدن رخدادهای داستان به دلیل تفاوتهای پیشآمدها برای شخصیتهای مختلف به خوبی جذابیت لازم برای پیگیری ماجراجویی کوروساکی و هولوها را به ما میدهد. تیته کوبو، نویسنده و مانگاکا بلیچ با تغییر خط داستانی در کنار شگفتزده کردن بینندگان، آنها را وارد مبارزاتی نفس گیر میکند. البته نباید از برخی معایب مانند فیلِرها در بلیچ گذشت با این حال در نهایت خط داستانی اصلی شما را ناامید نخواهد کرد.
Naruto
جدای از Dragon Ball Z و Attack on Titan (که در ادامه به آن خواهیم پرداخت) کمتر میتوان انیمه دیگری را پیدا کرد که در کشورهای غربی به اندازه ناروتو مورد توجه و ترجمه افراد مختلف قرار گرفته باشد.
ناروتو اوزوماکی پسری بازیگوش که در هنگام تولد به دلیل حملهی روباهی ۹ دُم به نام کیوبی پدر و مادر خود را از دست داده در رویای تبدیل شدن به هوکاگه، رهبر محافظ روستای کونوها، به سر میبرد. او بعدها و به مرور با پیدا کردن دوستانی جدید از اِنزوای ناخواسته خارج شده و به برخی از ویژگیها و تواناییهای خود پی میبرد، در نتیجه به مرور در راه رسیدن به آرزوی دیرینه خود تلاش میکند.
در کل داستان ناروتو به شکلی است که باید در لحظه به همراه ناروتو در ماموریتهای مختلف آن را تجربه کنید. اکنون با اتمام مانگای این مجموعه علاقمندان هر هفته مانند ۱۳ سال گذشته پای نمایشگرهای خود جهت تماشای انیمه ناروتو مینشینند. در کل انیمه ناروتو از دو مجموعه ناروتو در ۲۲۰ قسمت و ناروتو شیپودن (که تا کنون ۴۴۵ قسمت از آن پخش شده) تشکیل میشود.
Gundam Wing
تنها ۴۹ قسمت برای به یادماندنی کردن نوشته کوئیچی توکیتا کافی بود. اگر سِنِ شما برای انیمیشن Transformers کمی زیاد است، اما ایدهی روباتها و مبارزات و عملیاتهای تخریب مخفیانه تصورات شما را قلقلک میدهد احتمالا Gundam Wing بهترین انتخاب برای زمان سرگرمی شما خواهد بود.
پنج سرباز نوجوان به نامهای هیرو یوی، ترووآ بارِتون، کوآتره وانِر، چانگ وو فی و دووُ مَکسوِل با اوجگیری اختلافها در فضا برای از بین بردن حِزب سیاسی اُز و مستعمرات فضایی و زمینی، هریک از منطقه خود وارد نبرد میشوند. با ورود این پنج سرباز که هر کدام قادر به هدایت روبات مخصوص به خود هستند روند پیشروی نبرد وارد چالشی جدید خواهد شد.
این مجموعه سالها قبل در سال ۱۹۹۵ به روی آنتن رفته و تا سال ۱۹۹۶ در ۴۹ قسمت پخش شد. البته سریهای متفاوت و دنبالهداری از Gundam Wing تولید شده است که اکنون نیز برخی از آنها برای پخش مراحل تولید را سپری میکنند.
Death Note
Death Note به خوبی لقب عجیبترین انیمه این لیست را یدک میکشد. هرچند Death Note نیز مانند سایر انیمهها به راحتی در زیر مجموعه سبکهایی مانند فانتزی-درام جای میگیرد اما متفاوت با سایر انیمهها است و تنها به طرح یک سوال پرداخته است: «اگر توانایی سلب زندگی از افراد را تنها با نوشتن نام آنها در یک دفتر مرگ به دست میآوردید، چه کار میکردید؟!»
شروع فانتزی داستان به سرعت جای خود را به کِشمَکِش موش و گربهایِ دو ذهن قدرتمند (قهرمان و ضدقهرمان) یعنی اِل و لایت یاگامی میدهد. تقابل دو شخصیت باهوش، یک طرف مجهز به دفتر مرگ و شینیگامی و در طرف دیگر فردی خواهان عدالت با همکاری پلیس ژاپن به خوبی شما را در خط داستانی اِنیمه غرق میکند. قوانین مختلف استفاده از دفترمرگ و قابلیتهای یک دفتر خالی در کنار جاهطلبیهای طالِبان قدرت همگی از نکات برجستهی Death Note هستند.
تسوگومی اوبا، نویسنده و تاکشی اوباتا، تصویرگر با همکاری یکدیگر در سال ۲۰۰۳ اولین مانگا این مجموعه را منتشر کردند. Death Note در سال ۲۰۰۶ در قالب یک انیمه ۳۷ قسمتی از شبکه نیپون پخش شد.
Outlaw Star
بعد از داستان پر پیچ و خم Death Note سُراغِ یکی دیگر از انیمههای خوبی که پخش آن پایان یافته، میرویم. برعکس Death Note،انیمه Outlaw Star روانتر و در قسمتهایی کمتر (۲۶ قسمت) تولید و پخش شده است.
اگر از هواداران شبکههای توونامی و کارتون نِتوورک باشید احتمالا با این انیمه با کیفیت اما قدیمی تا به حال روبرو شدهاید. زیرا این دو شبکه با تغییراتی در سالهای گذشته اقدام به پخش نسخه انگلیسی این انیمه کردهاند.
داستان انیمه با زندگی جین اِستاروایند و همکار جوان عاشق تکنولوژی او جیم هاوکینگ، دو جایزه بگیر آغاز میشود. این دو که با شکار مجرمان و دریافت جایزه آنها در کنار تعمیرات لوازم مختلف زندگی را سپری میکنند با ورود یک زن به نام رِیچِل و پیشنهاد کار جهت محافظت شخصی در نهایت وارد ماجراجویی خطرناکی میشوند.
با ورود دزدان فضایی جین و جیم به ناچار مجبور هستند تا از سیاره نگهبان شماره ۳ به همراه یکی از یاغیها فرار کنند. رقابت گروههای مختلف برای رسیدن به افسانه Galactic Leyline، مرکز دادههای دانش جهان در ادامه نبردهای فضایی و آشوب را به همراه خود میآورد. اگر شما از علاقمندان به سری اِستاروارز هستید احتمالا Outlaw Star نیز مورد پسند شما قرار میگیرد.
Sengoku Basara: Samurai Kings
سون تِنزو، نویسنده قدیمی هنر رَزم در رابطه با «استراتژی ترکیب بازدارندگی با حمله» میگوید:
از طریق دیپلماسی، تقسیم و متلاشی کردنِ واحدهای دشمن و تَحکیم و تَثبیت اتحاد و گسترش نیروهای خود؛ لذا هرقدر دشمن منزوی و ارتباطش با لشکریانش قطع شود، نهایتاً به تسلیم واداشته میشود.
انیمه Sengoku Basara با تِکیه برهمین اصل بنیادینِ نبرد رِوایاتی هیجانی و زیبا را ارائه میدهد. با آغاز آشوبها در جای جای کشور فرماندهانِ خواهانِ قدرت و صلح برای دستیابی به پایتخت رهسپار میدان نبرد میشوند. در این میان اما بلند شدن پادشاهی شیطانی به نام اُدا نوباناگا و سرازیر کردن خون بیگناهان در میدان نبرد در نهایت باعث ایجاد اتحادی میان جبهههای مختلف نبرد برای از بین بردن وی خواهد شد.
نبردهای حماسی به سبک ساموراییها، استراتژیهای پیروزی و شکست برخی از همین استراتژیها در کنار حس شرمساری، غرور و جاهطلبی و خیانت شخصیت های داستان، همگی Sengoku Basara را بیادماندنی میکنند.
Cowboy Bebop
داستانی دیگر در رابطه با جایزهبگیران یا همان شکارچیان بانتی، اینبار اما با کشتی فضایی Bebop همراه کابویها میشویم تا در هر قسمت با اِسپایک اِشپیگل و جِت بِلَک، کارآگاه سابق و صاحب Bebop به دنبال یکی از تبهکاران فضا ماجراجویی جدیدی را تجربه کنیم. در هر قسمت از ۲۶ اپیزود پخش شده، اشپیگل به دنبال یکی از مُجرمان میرود تا با دستگیری مجرم جایزه او را از آن خود کند.
موسیقی جاز تیتراژ ابتدایی در کنار نحوهی به تصویر کشیدن متفاوت داستانِ هر قسمت، به خوبی علاقمندان به داستانهای علمی-تخیلی و پُلیسی را سرگرم خواهد کرد.
Cowboy Bebop، هرچند ابتدا مانند سایر انیمهها در ژاپن پخش شد اما در ادامه با دوبله به صورت انگلیسی بسیار مورد پسند جوانان در سایر کشورها به ویژه ایالات متحده قرار گرفت. سازندگان با افزایش محبوبیت این انیمه در نهایت تصمیم گرفتند تا در سال ۲۰۰۱ فیلمی بلند را در سینماها اکران کنند.
Fairy Tail
لوسی هارتفیلیا، دختری ۱۷ ساله با توانایی کنترل ارواح فلکی است که با هدف کامل کردن فرآیند تبدیل شدن به یک جادوگر موفق، قصد پیوستن به انجمن فیری تیل را دارد.
او در این راه با رسیدن به شهر هاروجیون با ناتسو ایگونیلُ، پسر جوانی که دچار مشکل گرفتگی و تهوع است، آشنا میشود که در نتیجه این آشنایی در نهایت لوسی با پیشنهاد ناتسو به عضویت انجمن فیری تیل درمیآید.
فیری تیل، قویترین و پردردسرترین انجمن جادوگری پادشاهی فیوور است که تحت نظر ماکاروف، استاد انجمن و یکی از ۱۰ جادوگر برتر رهبری میشود.
انجمنهای جادوگری با دریافت مزد در قبال انجام کارهای مختلف مانند حفاظت، زیر نظر شورای مرکزی اِمرار مَعاش میکنند. در این میان انجمنهای تاریکی نیز وجود دارند که در موارد مختلف با ایجاد نبردهایی میان انجمنها باعث ایجاد اغتشاشاتی در کشورها خواهد شد.
هیرو ماشیما، مانگاکا Fairy Tail اولین بار در سال ۲۰۰۶ این مجموعه را به صورت مانگا منتشر کرد. فیری تیل در نهایت در سال ۲۰۰۹ به صورت انیمه از تلویزیون ژاپن پخش شد. این مجموعه اکنون نیز هم به صورت مانگا و هم به صورت انیمه هر هفته منتشر و پخش میشود.
Attack on Titan
از همین ابتدا باید گفت که مجموعه Attack on Titan خشنترین و خونبارترین صحنههای این لیست را در خود جای میدهد. به همین دلیل اگر از خشونت خوشتان نمیآید بهتر است که این مجموعه را با تمام شایستگیهایی که دارد از لیست خود خارج کنید.
افرادی که سریال بازی تخت و تاج را دنبال میکنند با رَویهیِ پیشرویِ داستان و تار و مار شدن شخصیتها توسط جُرج آر. آر. مارتین آشنایی کامل دارند. این دقیقا همان اتفاقی است که هاجیمه ایسایاما در Attack on Titan (بسیار بیرحمانه) انجام میدهد.
یکصد سال پیش با پدیدار شدن ناگهانی تایتانها موجی از کشتار نسلِ بشریت توسط این غولهایِ انساننما آغاز میشود. با پیشروی این موجودات در نهایت انسانها برای جلوگیری از انقراض بشر سه دیوار دایرهای شکلِ عظیم ساخته و خود را در بین آنها زندانی میکنند.
انسانها به مدت صد سال در صلح و آرامش بین این دیوارها زندگی میکنند تا اینکه روزی ناگهان تایتانی بلندتر از دیوار اول (ماریا) پدیدار شده و با ایجاد سوراخی راه عبور سایر غولها به داخل منطقهی زراعی انسانها را باز میکند. نتیجهی این حملهی ناگهانی مشخص است.
انسانها با از دست دادن منطقهی وسیعی از قلمرو جدید، وارد دورانی سخت و قحطی میشوند. داستان این انیمه در رابطه با دو خواهر و برادر ناتنی به نامهای اِرِن ییگر و میکاسا آکرمن است که بعد از سقوط دیوار اول با سختیهای بسیاری روبرو میشوند.
Ninja Scroll
بعد از موفقیت فیلم Ninja Scroll محصول سال ۱۹۹۳، استودیو مَدهاوس در سال ۲۰۰۳ تصمیم میگیرد تا ماجراجوییهای جیوبی کیباگامی در حفاظت از سنگ اژدها و شیگورو، دختری زیبا و کاهن نور را در قالب انیمه به تصویر بکشد.
این مجموعه که در ۱۳ قسمت تولید شد به قدری مورد توجه منتقدان قرار گرفت که اکنون با گذشت ۱۲ سال از زمان پخش مجموعه هنوز میتوان Ninja Scroll را از نظر کیفیت برتر از برخی انیمههای حاضر معرفی کرد. البته مانند Attack on Titan، انیمه Ninja Scroll نیز به دلیل خشونت مبارزات مناسب بزرگسالان است.
در کل Ninja Scroll روایتگر ماجرای یک نینجا در مقابل انجمنی شیطانی است که به هیچ قاعده و قانونی در مبارزه پایبند نیستند. اگر از علاقمندان داستانهای تخیلی با ویژگیهای فرهنگ ژاپن هستید مسلما از Ninja Scroll لذت خواهید برد.
One Piece
مانکی دی. لوفی، استفاده کننده از میوهی شیطانی گوموگومو (پلاستیک) به دنبال رویای تبدیل شدن به پادشاه دزدان دریایی راهی گراندولاین می شود. او در این راه باید در کنار عبور از سد دشمنان و سایر دزدان دریایی، خدمه و دوستانی را نیز برای همراهی خود پیدا کند. رفتن به دنبال گنجی که به گفتهی گل دی.
راجر، پادشاه دزدان دریایی در وان پیس پنهان شده؛ بعد از اعدام راجر، بر خلاف خواستهی نیروی دریایی سیل عظیمی از نسل جدید دزدان دریایی را راهی اقیانوسها کرده و آشوب به پا کند.
در این راه به مرور واقعیتهایی پشت پرده حرف دی و دولتهای جهانی برملا میشود که هرچه بیشتر بینندگان را به ادامه ماجرا ترغیب میکند. ائیچیرو اودا، مانگاکا One Piece از سال ۱۹۹۷ تاکنون مانگای این مجموعه را در هفتهنامه شونن جامپ منتشر میکند. One Piece در نهایت از سال ۱۹۹۸ تاکنون در قالب انیمه مهمان خانههای علاقمندان بوده است.