• هنرمند: مایکل جکسون
• اصلیت: ایالت متحده آمریکا
• دوره فعالیت: 1964 تا 2009 میلادی
• سال انتشار نخستین اثر پرفروش: 1971 میلادی
• ژانر: پاپ – راک – دنس – ریتم اند بلوز
• فروش تخمینی: 300 تا 400 میلیون
مایکل جوزف جکسون در تاریخ ۲۹ آگوست ۱۹۵۸ میلادی به دنیا آمده و در ۲۵ ژوئن ۲۰۰۹ میلادی چشم از جهان فروبست.او خواننده، موسیقیدان، ترانهسرا، آهنگساز، تهیهکننده، رقصنده، طراح رقص، بازیگر، شاعر، نویسنده، نقاش، سرگرمیساز، بازرگان، کارآفرین، نیکوکار و فعال حقوق بشر اهل آمریکا بود. مایکل جکسون با نام سلطان پاپ و اِمجِی نیز معروف بود.
46 سال فعالیت
او از ۵ سالگی وارد صنعت موسیقی شد و به مدت 46 سال فعالیت کرد. جکسون، بیتلز و الویس پریسلی با اختلاف بسیار زیاد از دیگر هنرمندان، پرفروشترین هنرمندان جهان هستند. در سال ۲۰۰۶ کتاب رکوردهای جهانی گینس، رکورد موفقترین سرگرمیساز و صحنهگران تاریخ را به نام جکسون ثبت کرد.
پرفروشترین آلبومهای جهان
جکسون در طول ۴۶ سال دوران فعالیتش، ۱۰ آلبوم استودیویی منتشر کرد که ۵تایشان جزو پرفروشترین آلبومهای جهان هستند. او تنها هنرمندیاست که این تعداد آلبوم پرفروش دارد. همچنین آلبوم تریلر او که در سال ۱۹۸۲ منتشر شد، با فروش بیش از ۱۱۰ میلیون نسخه در جهان، پرفروشترین آلبوم تاریخ موسیقی است.
بزرگترین بشردوست جهان
طبق بررسیهای تالار مشاهیر راک اند رول، کتاب گینس، مجلهٔ وینتی فیر و چندی از منابع دیگر، مایکل جکسون محبوبترین هنرمند تاریخ صنعت نمایش، مشهورترین انسان مَرد تاریخ، نیکوکارترین ستارهٔ پاپ و پرجایزهترین هنرمند جهان است. او بیشتر ثروت خود را برای انجام کارهای نیکوکارانه خرج کرد و ۲ بار نیز نامزد جایزهٔ صلح نوبل شد؛ یکی در سال ۱۹۹۸ و دیگری در سال ۲۰۰۳. سازمان یونیسف آمریکا نیز از جکسون به عنوان بزرگترین بشردوست جهان نام میبرد.
الگوی هنرمندان جوانتر
جکسون در طول عمرش به نمادی فرهنگی و جزئی از فرهنگ عامهٔ مردم جهان تبدیل شد. سبک منحصربهفرد او در موسیقی، رقص، آواز و مُـد، هنرمندان بیشماری همانند مدونا و بریتنی اسپیرز را در ۳۰ سال اخیر تحت تأثیر قرار داده و همچنان نیز در حال خط دادن به هنرمندان نوظهور همانند لیدی گاگا و جاستین بیبر است. با این وجود ابعاد دیگر زندگی شخصی او، همچون ظاهر در حال تغییر، رفتار و شایعات پیرامونش سبب ایجاد جنجالهای غرض ورزانهای شد که به چهرهٔ مردمی او صدمه زد. از اتهامات معروفی که به وی زده شدهاست میتوان به ۲ اتهام کودکآزاری یکی در سال ۱۹۹۳ و دیگری در سال ۲۰۰۵ اشاره کرد که در هر دو مورد بیگناه شناخته شد.
مرگ اجباری
او در اواسط سال ۲۰۰۹ بر اثر تزریق بیش از حد داروی قوی بیهوشی پروپوفول توسط دکترش، در سن ۵۰ سالگی درگذشت. پس از گذشت ۲ سال از مرگ جکسون، دکتر او به ۴ سال حبس در زندان به علت قتل غیرعمد جکسون محکوم شد.
کودکی مایکل جکسون
خانهٔ دوران کودکی جکسون در شهر گَری، ایالت ایندیانا و در خانوادهای از طبقهٔ کارگر و تهیدست زاده شد. نام پدرش، جوزف و مادرش، کاترین بود. او هفتمین فرزند از ۹ فرزند خانواده جکسون بود.جوزف، پدر خانواده، در استخدام معدن آهن بود و اغلب با برادرش به اجرا در کافهها و دیسکوهای شهر گَری میپرداخت و اغلب در خانه و جلوی چشمان فرزندانشان تمرین میکردند. مادر مایکل بسیار مذهبی بود و فرزندانش را با باورهای سختگیرانهٔ فرقهٔ شاهدان یهوه از دین مسیحیت تربیت میکرد. خانوادهٔ ۱۱ نفری جکسون، در یک خانهٔ کوچک دو اتاق خوابه زندگی میکردند.
نمایش استعداد
مایکل استعدادش در موسیقی را خیلی زود بروز داد. او در سن ۵ سالگی در حضور همکلاسیها و مردم به مناسبتهای مختلف اجرا میکرد و موجب تعجب همگان میشد. در سال ۱۹۶۴ و زمانی که مایکل تنها ۶ سال داشت، به عنوان خوانندهٔ پسزمینه به گروه برادران جکسون پیوست. او در ۸ سالگی (سال ۱۹۶۶) در مقام خواننده و رقصندهٔ اصلی این گروه قرار گرفت. در همین زمان، برادران جکسون نام گروه را به جکسون فایو تغییر دادند.
جکسون فایو
جکسون فایو از ۱۹۶۶ تا ۱۹۶۸ (۸ سالگی تا ۱۰ سالگی مایکل) در سطح وسیعی از ایالتهای غرب میانه آمریکا به اجرای برنامه پرداخت. در سال ۱۹۶۸ (۱۰ سالگی مایکل) رئیس شرکت موتاون رکوردز با مشاهدهٔ استعداد این گروه با آنها قرارداد بست. در سال ۱۹۶۹ (۱۱ سالگی مایکل) ۴ تکآهنگ جکسون فایو پشتسرهم در آمریکا شماره یک شدند و رکوردی به نام آنها ثبت شد.
مایکل از سال ۱۹۷۲ (۱۴ سالگی)، در کنار فعالیت در گروه، اقدام به ساخت و اجرای آهنگ به صورت تک نفره نمود. او از سال ۱۹۷۲ تا ۱۹۷۵، ۴ آلبوم استودیویی تکنفره منتشر کرد و حتی نامزد یک جایزه اسکار هم شد. در همین سالها گروه اقدام به برگزاری تورکنسرت در اروپا و نیز یک تورجهانی کردند. جکسون فایو در سال ۱۹۷۵ از شرکت نشر موسیقی موتاون رکوردز به سیبیاس رکوردز نقل مکان کردند. گروه همچنان به اجراهای بینالمللی خود ادامه میداد و از ۱۹۷۶ تا ۱۹۸۴ (از ۱۵ تا ۲۴ سالگی مایکل) شش آلبوم استودیویی دیگر منتشر کرد. در همین مدت، مایکل ترانهسرای اصلی گروه جکسونز بود.
آلبوم غیر معمول
پنجمین آلبوم استودیویی جکسون به نام غیر معمول در سال ۱۹۷۹ منتشر شد. ترانهسرایان این آلبوم، راد تمپرتون، استیو واندر، پل مککارتنی (عضو اصلی بیتلز) و جکسون بودند. غیر معمول یک موفقت تجاری بزرگ بود و به اولین آلبومی تبدیل شد که چهار تکآهنگ آن، در بین ۱۰ اثر برترِ جدول ۱۰۰ آهنگ داغ بیلبورد قرار گرفت.
آلبوم غیر معمول رتبهٔ سوم را در جدول بیلبورد ۲۰۰ بهدست آورد و در مدت ۳ سال با فروش ۷ میلیون نسخه به پرفروشترین آلبوم یک هنرمند سیاهپوست که تا آن زمان در جهان منتشر شده بود تبدیل شد. و براساس آمار، تا سال ۲۰۱۲ بیش از ۲۰ میلیون نسخه از این آلبوم در سراسر جهان به فروش رسیدهاست و آن را به یکی از پرفروشترین آلبومهای موسیقی جهان تبدیل کردهاست.
آلبوم تریلر
در نوامبر سال ۱۹۸۲، مایکل ششمین آلبوم استودیویی خود با نام تِریلِر را منتشر کرد. تریلر تبدیل به جزئی از فرهنگ عامهٔ جهان و به خصوص آمریکا شد. تریلر در سال اوّل انتشارش، بیش از ۲۵ میلیون کپی در جهان فروش داشت و در ۷ فوریه ۱۹۸۴ به پرفروشترین آلبوم جهان در تمام دورانها تبدیل شد و نامش در کتاب رکوردهای گینس ثبت شد. این در حالی بود که پرفروشترین آلبوم یک هنرمند تکخوان (سولو) در آن زمان، تنها ۱۲ میلیون نسخه فروش داشت.
تریلر تنها آلبومی است که توانسته ۲ بار (سالهای ۱۹۸۳ و ۸۴) پرفروشترین آلبوم سال آمریکا باشد. همچنین این آلبوم پرفروشترین آلبوم جهان از سال ۱۹۹۱ تا ۲۰۰۳ بودهاست. در سال ۲۰۰۶ مشخص شد که پس از گذشت ۲۲ سال از انتشار تریلر همچنان سالیانه 130 هزار نسخه از آن در آمریکا به فروش میرسد. هیچ آلبومی از تریلر پرفروشتر نبودهاست. فروش این آلبوم تا به امروز بیش از ۱۱۰ میلیون نسخه برآورد شده و این در حالی است که آلبوم بازگشت در سیاهی اثر ایسی/دیسی که پرفروشترین آلبوم بعد از تریلر است، تنها ۴۹ میلیون نسخه در جهان فروش داشتهاست.
فعالیتهای خیریه
جکسون در سال ۱۹۸۵ تکآهنگ خیریهٔ «ما دنیاییم» را با همکاری لایونل ریچی نوشت و توسط ۴۵ خوانندهٔ مطرح آن زمان خوانده شد. این آهنگ برای جمعآوری کمک برای مبارزه با فقر در آفریقا و آمریکا، در سراسر دنیا منتشر شد. این تکآهنگ با فروشی نزدیک به ۲۰ میلیون نسخه، میلیونها دلار (نزدیک ۴۰ میلیون دلار) برای رهایی مردم از قحطی و گرسنگی مهیا کرد. این تکآهنگ، پرفروشترین آهنگ سال ۱۹۸۵ در آمریکا شد و ۴ جایزهٔ گرمی را در سال ۱۹۸۶ برد. هم اکنون (۲۰۱۲) «ما دنیاییم» جزو ۱۰ تکآهنگ پرفروش جهان در تمام دورانها است.