رنگی که شما برای هر اتاق انتخاب میکنید فضای اتاق شما را تعریف میکند. طراحان داخلی، رنگهایی را انتخاب میکنند که علاوه بر جاذبه زیبا شناختی، جاذبه عاطفی اتاق را نیز بیشتر کند. آنها رنگها را به سه دسته تقسیم بندی میکنند:
1- رنگهای فعال 2- رنگهای غیرفعال 3- رنگهای خنثی.
رنگهای فعال باعث میشوند تا عواطف را با میزان تندی رنگشان تحریک میکنند، در حالی که رنگهای غیرفعال احساس آرام بخشی را به همراه دارند. رنگهای خنثی کمترین اثر عاطفی را دارند؛ اما باعث تعدیل در رنگهای روشن یا تیره میشوند.
رنگهای فعال
رنگهایی که در این گروه قرار دارند شامل قرمز، زرد و نارنجی میباشند. قرمز، رنگ پر شور و هیجانی است که سیستم عصبی بدن را تحریک میکند. به دلیل شدت و عمق این رنگ، طراحان این رنگ را به عنوان رنگ حاشیه ای استفاده میکنند مثل یک تک دیوار قرمز در اتاق یا قاب عکس قرمز آویزان شده از دیوار. رنگ زرد میزان شادی را در افراد افزایش میدهد، اما طراحان معمولاً از این رنگ استفاده نمیکنند و اما درباره رنگ نارنجی، در صورتی که به طور متعادل استفاده شود، (بیش از حد استفاده نشود) میتواند باعث افزایش اعتماد به نفس و افزایش اشتها شود.
رنگهای غیرفعال
رنگهای سبز، آبی و بنفش از جمله رنگهای غیر فعال هستند که تأثیر آرام بخش تری را روی سیستم عصبی ایجاد میکنند. رنگ سبز، اتاق کوچک را ظاهراً بزرگتر جلوه میدهد و رنگ غالب در طبیعت است. رنگ آبی نیز اندازه ظاهری اتاق را افزایش میدهد و دارای یک اثر آرام بخش میباشد. اما استفاده بیش از حد آن احساس سردی و بی تفاوتی را به همراه دارد. رنگ بنفش خیال انگیزی را پرورش میدهد و باعث آرام شدن سرشت انسان میشود.
رنگهای خنثی
رنگهای سیاه، سفید و خاکی جزء رنگهای خنثی هستند. اگر رنگ سیاه به میزان متعادل استفاده شود بسیار برازنده تر خواهد بود؛ در غیر این صورت دلسرد کننده است و باعث افسردگی میشود. رنگ سفید احساس پاکیزگی را اقناع میکند و طراحان از رنگ سفید برای ایجاد هارمونی و تعادل کنار رنگهای دیگر استفاده میکنند. رنگ قهوه ای احساس آرامش و راحتی خیال را بیشتر میکند؛ اما باید با ترکیب یک رنگ فعال و یا غیرفعال باشد زیرا احساس خستگی را به دنبال دارد.
رنگهای جفتشونده
طراحان داخلی معمولاً هر رنگ را با رنگ متضادش جفت میکنند تا احساس جذابیت را برانگیزند. رنگهای محرک و منفصل كه در کنار یکدیگر قرار میگیرند عبارتند از: سیاه و سفید، قرمز و سبز، زرد و بنفش، نارنجی و آبی همچنین رنگ مقابل قهوه ای نیز رنگ سبز نعنایی است.
چگونگی انتخاب رنگها در رنگ آمیزی اتاقتان
رنگ آمیزی دیوارهای یک اتاق میتواند فضای یک خانه را به کلی دگرگون کند. به کار گرفتن رنگ در منزل بسیار مهم است؛ اما انتخاب رنگ برای رنگ آمیزی دیوارها میتواند برای طراح داخلی غیر حرفه ای تشویش برانگیز باشد. خانم بارابارجاکوبزکه از طراحان داخلی حرفه ای است، میگوید که 60 درصد از عکسالعمل یک فرد و برداشتش نسبت به محیط اطراف به وسیله رنگ مشخص میشود، به این معنی که رنگ آمیزی دیوار میتواند در شخص احساس شادی یا عدم امنیت بیافریند. پس بهتر است قبل از رنگ آمیزی چند نکته را در نظر گرفت.
اتاق و فضایی را که میخواهید در آن تغییر ایجاد کنید را در نظر بگیرید، برای مثال اتاق خوابی که با رنگهای سرد و سایه روشنهای خنثی رنگ آمیزی شده آرامش بخش است، رنگهای تند همچون آلبالویی و قرمز احساس شورانگیزی میآفرینند. اندازه اتاق را در نظر بگیرید. رنگهای سرد روشن احساس رهایی از غم و غصه را در فضا به وجود میآورند، در حالی که رنگهای خاکی به انسان احساس گرما و حرارت میبخشد، احساسی صمیمانه و خودمانی که اتاق را کوچکتر مینمایاند.
مارک مک کولی، یکی دیگر از طراحان داخلی حرفه ای (در مورد اهمیت رنگ آمیزی) میگوید: نحوه انتخاب رنگ دیوارها 60 درصد و انتخاب رنگ روکشهای مبلمان 30 درصد و انتخاب رنگ سایر وسایل مورد نظر 10 درصد از تفکرات یک طراح داخلی را به خود اختصاص میدهد.
به همین دلیل است که گفته میشود: رنگی که برای دیوارها انتخاب میشود یک اتاق را تحت سیطرۀ خود در میآورد. میزان نور را در فضای اتاقتان در نظر بگیرید. رنگها در نور طبیعی روز طبیعیتر جلوه میکنند. نوارهای فلورسنت سایه های آبی بر روی دیوار میافکنند و نورهای رشته ای فروزان سایه های زرد و گرم ایجاد میکنند.
برای الهام گرفتن در نحوه انتخاب رنگها به چرخه رنگ موجود در کتابهای طراحی داخلی یا منابع آنلاین اینترنتی سری بزنید. به رنگهای مبلمان و وسایل اتاقی که مصمم به رنگ کردن آن هستید نگاهی بیندازید و آن رنگها را در چرخه رنگ بیابید. به رنگهای نزدیک به رنگ شما یا مخالف با رنگ شما نگاه کنید. این رنگها به ترتیب رنگهای تک رنگ یا مکمل هستند.
دامنۀ رنگهای تک رنگ حس آرامش به شما میبخشد، در حالی که دامنه رنگهای مکمل تندی و شور و شوق میآفریند. ترکیب رنگهای مکمل بهترین جایگزین برای نقاط رسمی منزل مانند اتاق ناهار خوری (غذا) هستند، در حالی که طرحهای تک رنگ برای اتاق خوابها مناسب هستند. برای الهام گرفتن بیشتر در این مورد به فروشگاه های رنگ سری بزنید و کارتهای رنگی رایگان یا نمونه های رنگ آماده کوچکی را که معمولاً با قیمت پایین در دسترس هستند جمع آوری کنید.
حتی کارتهای ترکیب رنگ نیز امروزه به راحتی در دسترس هستند. این کارتها را به دیوار اتاقتان بچسبانید و چند روزی بگذارید بمانند، یا رنگهای آماده را مستقیماً روی دیوار اتاقتان قرار دهید. هر بار که وارد اتاق میشوید به رنگها نگاه کنید و ببینید که کدام رنگ بهترین احساس را در شما به وجود میآورد.