چند سالی است که ظروف مسی دوباره روی بورس آمدهاند و در کنار جنسهای پیرکس، تفلون، سفال و چدن به یکی از گزینههای روی میز برای استفاده در آشپزخانه تبدیل شدهاند. ظروف مسی اینقدر تنوع دارند که اگر اراده کنید میتوانید تمام ظروف آشپزخانهتان را یکدست به رنگ سرخ مس درآورید.
البته حرف و حدیث درباره این ظروف زیاد است. استفاده از ظروف مسی موافقان و مخالفان پروپاقرصی دارد تا با استدلالهایشان قانعمان کنند حرفشان درست است. با این حال اگر به مادربزرگتان ایمان دارید و تصمیمتان را برای خرید این ظروف گرفتهاید راهنمای زیر کمکتان میکند تا خرید آسانتری داشته باشید.
ماهیتابه
حتما هنگام خرید ماهیتابه مسی به قلعاندود بودن کاملش دقت کنید. اصولا دیواره داخلی ظروف مسی را با یک لایه قلع میپوشانند تا خود فلز با غذا ترکیب نشود. این لایه قلع نقش مهمی در سالم ماندن غذا دارد.
قابلمه
خیلی وقتها منظور از ظروف مسی قابلمههایی است که به شکل تکی یا سرویس چند پارچه در بازار وجود دارد. خوبی این قابلمهها این است که حرارت را سریع و یکنواخت به غذا منتقل میکنند و آشپزی با آنها آسانتر است. اگر تصمیم گرفتید ظروف پخت و پزتان را کاملا عوض کنید میتوانید سراغ سرویسهای چند پارچه بروید.
دیزی
فلسفه ظروف مخصوص پخت دیزی این است که آبگوشت به آرامی و در مدت زمان طولانی پخته شود و اصطلاحا جابیفتد. این روزها اما یا آبگوشت از برنامه غذایی خانواده حذف شده یا در همان قابلمههای معمولی پخته میشود. با این حال اگر شما هنوز به سنتها وفادار هستید و به کلاسیکترین شیوه ممکن این غذا را میپزید، باید به فکر تهیه یک دیزی مثل این هم باشید.
کاسه
آبگوشتی که در دیزی مسی پخته میشود را باید در کاسههای مسی خورد. این کاسهها مثل قابلمههای کوچک بدون در هستند و کاربردهای دیگری هم دارند؛ مثلا میتوانید برای گرم کردن یا نگهداری غذا هم از آنها استفاده کنید.
بشقاب
بشقابهای مسی را نمیتوانید مثل بشقابهای چینی و آرکوپال در تعداد زیاد تهیه و استفاده کنید. این نوع بشقابها به خاطر طرح خاص و قیمت بالایی که دارند بیشتر جایشان در دکور خانه است تا روی میز آشپزخانه. ارزش و زیبایی بشقاب مسی معمولا به خاطر قلمزنی است که روی آن انجام میشود. جدا از مدلهایی که در بازار وجود دارد بعضی هنرمندان هم هستند که سفارش تکی قبول میکنند و طرح دلخواهتان را روی بشقاب میاندازند.
ظروف تزئینی
اگر هدفتان از خرید اجناس مسی فقط تزئین خانه است باید سری به فروشگاههای صنایع دستی بزنید. تابلو، گلدان، ساعتهای قلمزنی شده و جنسهایی شبیه به اینها در این فروشگاهها زیاد پیدا میشود. اگر هم دنبال ظروف مسی عتیقه میگردید به مغازههایی که اجناس آنتیک و عتیقه میفروشند سر بزنید. آفتابه و لگنهای قدیمی مسی و ظروف به جامانده از چند صدسال قبل زیاد در این جور جاها پیدا میشود.
سینی
خوبی سینیهای مسی این است که قرار نیست چیزی در آنها پخته شود و در نتیجه دیگر لازم نیست درگیر خواص یا مضرات مس در طب جدید و سنتی شوید. سینیهای مسی علاوه بر کارکرد معمول و متداولشان میتوانند برای دکور و تزئین خانه هم استفاده شوند. این سینیها معمولا چند سایز مختلف دارند که بسته به کاربردشان میتوانید از سایزهای مختلف آنها استفاده کنید. البته هرقدر قلمزنی روی این سینیها مفصلتر باشد قیمتش هم بالطبع بالاتر میرود.
کتری و قوری
این روزها دیگر پای سماورهای برقی هم از خانهها بریده شده و آشپزخانهها رسما در قرق چایسازهاست. با این حال اگر دنبال حضور حداکثری ظروف مسی در خانههایتان هستید باید به فکر تهیه کتری و قوری مسی هم باشید. کتریهای مسی گنجایشهای مختلفی دارند. کوچکترین کتریها یک و نیم لیتر و بزرگترینشان سه لیتر آب را در خود جای میدهند.
ست لوازم آشپزخانه
بعضی ظروف مسی هم هستند که داشتنشان فقط به خاطر هماهنگ شدن وسایل آشپزخانه با یکدیگر است؛مثل قندان، شکرپاش، نمکدان، ست جاشکری و حتی قاشق مسی.
شیرجوش، قهوهجوش، پارچ و لیوان
بازار ظروف مسی گستردهتر از آن چیزی است که فکر میکنید و شما بهراحتی میتوانید شیرجوش، قهوه جوش و حتی پارچ و لیوان مسی را هم تهیه کنید. حسن بزرگ جنسهای مسی ارزشمند بودنشان است. با این حساب اگر بعد از خرید و استفاده هر کدام از این ظروف قصد تعویضشان را داشتید میتوانید با قیمت بسیار مناسبی آنها را بفروشید.
نکته های قبل از خرید
قیمت ظروف مسی بیشتر تابع وزن و ضخامت آنهاست. هنر قلمزنی هم که در بعضی از این ظروف استفاده شده میتواند قیمتشان را بالاتر ببرد. اما گاهی دو ظرف با حجم و وزن شبیه به هم قیمتهای بسیار متفاوتی با یکدیگر دارند. دلیل این اتفاق هم به روش تولید این ظروف بازمیگردد. ظروف مسی معمولا در سه نوع مختلف تولید میشوند که هر کدام از این روشها تاثیر مستقیمی روی قیمتشان دارد. اولین روش همان روش صنعتی و بدون دخالت انسان است.
چنین ظروفی ارزانتر هستند و مشخصهشان بدنه صاف، صیقلی و خطهای محوی است که روی دیوارهشان دیده میشود. در روش بعدی با سیستم کاملا سنتی در مغازههای مسگری، این ظروف تولید میشوند. ظروف مسی با ضربات متعدد چکش به وجود آمدهاند و به همین دلیل سطحشان کاملا ناصاف و روی بدنهشان پر از جای چکش است. قیمت بسیار بالایشان هم به خاطر زحمتی است که برایشان کشیده شده است. روش آخر هم تلفیقی از سیستم صنعتی و کار دست مسگرهاست. این ظروف چه از لحاظ قیمت و چه از لحاظ ظاهر بین دو نوع قبلی قرار میگیرند.
نکته های بعد از خرید
- در کنار ظروف مسی، بهتر است قابلمههایی از جنسهای دیگر هم داشته باشید چون این ظروف برای خودشان محدودیتهایی دارند. یکی از این محدودیتها برای نوزادان و کودکان زیر یک سال است. چون در این سن هنوز کبد و کلیه کودک کاملا شکل نگرفته، استفاده از این ظروف باعث آسیب رسیدن به بدن آنها میشود.
- دور ماشین ظرفشویی را خط بکشید، سیم و اسکاچهای زبر را هم کنار بگذارید و فقط با ابر این ظروف را بشویید این طوری امکان خراش افتادن دیوارههای قلع اندود شده شان کمتر میشود. اگر هم در اثر مرور زمان ظروفتان خراش برداشت باید مجددا آنها را قلعاندود کنید.
- یادتان باشد غذاهای اسیدی و ترش. چه برای پخت و چه برای نگهداری طولانیمدت در این ظروف نریزید.